U novom postrojenju
7

Električni Minijevi modeli će se proizvoditi u Kini

D. B.
Električni modeli kompanije Mini će se proizvoditi u novom postrojenju u Kini, a u sklopu saradnje BMW Grupe i kompanije Great Wall Motor.

Dogovoreno je da nova zajednička kompanija Spotlight Automotive izgradi fabriku u Zhangjiagangu u provinciji Jiangsu vrijednu 555 miliona funti. Očekuje se da bude otvorena 2022. godine te da ponudi posao za 3.000 ljudi. Godišnje će proizvoditi do 160.000 automobila.

Iz BMW-a poručuju da će se postrojenje koristiti za "proizvodnju budućih električnih Minijevih vozila" zajedno s nekoliko drugih modela kompanije Great Wall, ali detalja nema.

Prodaja Mini Electrica će početi naredne godine, a proizvodit će se u postrojenjuu Oxfordu koji će prema tvrdnjama BMW-a ostati "srce i dom proizvodnje Minija, dok će Sportlight Automotive ponuditi dodatni kapacitet i fleksibilnost"..

Nova fabrika će se fokusirati na proizvodnju budućih Minijevih električnih vozila za kinekso tržište uključujući model Electric, određeni broj automobila će se izvoziti u ostatak svijeta.

"Zajednički projekt će nam omogućiti da proizvodimo veći broj potpuno električnih automobila u atraktivni uvjetima za svjetsko tržište. Ovo je važan strateški korak za brend Mini. Saradnja s Great Wallom jasno pokazuje da kinesko tržište ima ogroman značaj za nas", rekao je Nicholas Peter, šef finansija u BMW-u.

Kao što je već poznato, Mini Rocketman će biti oživljen u formi kompaktnog električnog automobila 2022. godine, a proizvodnja će se obavljati u pomenutoj kineskoj fabrici.