Nijemci oborili svjetski rekord
0

Električni Audi A2 prešao 600 km bez punjenja

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemački električni automobil stigao je jutros iz Minhena u Berlin, a da pritom nije dopunjavao baterije, čime je oboren svjetski rekord u dužini pređenog puta, naveo je ministar ekonomije Rainer Bruederle.

Automobil marke "audi A2" za sedam sati prešao je put dug 600 kilometara i stigao do sjedišta Ministarstva ekonomije nešto prije 8.00 sati.

"Ako novinari žele da dopune svoj iPhone, ostalo nam je još malo struje", rekao je vozač Mirko Hannemann. 

Bruederle je oduševljeno rekao da automobil ima grijanje i da je putovanje zaista bilo luksuzno. 

"Bravo za svjetski rekord! Do sada automobili na električni pogon nisu mogli da pređu više od 60 do 70 kilometara bez dopunjavanja baterija", rekao je kasnije tokom konferencije za novinare njemački ministar i dodao da je to tehnološki skok. 

Japanci su prešli više od 1.000 kilometara, ali eksperimentalnim automobilom koji je prešao kružnu stazu, dok su njemačke kompanije "lekker Energie" i "DBM Energie" koristile klasičan automobil.

Vlada kancelarke Angele Merkel želi da do 2020. godine bude u upotrebi milion vozila na električni pogon, ali njemačke automobilske kompanije kasne i daleko su iza azijskih kompanija.
Svjetski broj jedan u proizvodnji luksuznih automobila kompanija "BMW" i vodeći evropski proizvođač kompanija "Volkswagen" najavile su proizvodnju električnih automobila za 2013. godinu.

Japanska kompanija "Nissan", partner francuske kompanije "Renault", najavila je prije nekoliko dana u Japanu početak sklapanja električnog automobila "Leaf". 

Prodaja ovog automobila u Japanu i SAD trebalo bi da počne u decembru, a od početka 2011. godine i u više evropskih država.

Međutim, Berlin je danas izrazio optimizam. "Poslali smo poruku svijetu. Njemačka je novi lider u proizvodnji ovih automobila", rekao je Bruederle.