Moguća i Type R verzija
17

Električna Honda S2000 se očekuje ove godine

D. B.
Glasine o povratku Hondinog modela S2000 kruže već neko vrijeme, a intenzivirale su se u vrijeme kada se kompanija priprema za proslavu svoje 75. godišnjice na jesen ove godine.

Roadster S2000 je nastao u sklopu obilježavanja 50. godišnjice Honde pa je i ta činjenica dala doprinos špekulacijama da japanska kompanija i ovog puta priprema nešto posebno. Car Magazine piše da će Honda "iznenaditi svijet svojim prvim električnim automobilom" nešto kasnije ove godine. Taj model će navodno biti baziran na e:N platformi te će ga pokretati električni motor smješten nazad.

Priča se i o mogućoj Type R verziji.

"Type R znači utrkivanje i zadovoljstvo. Električni automobil to može ponuditi, a Type R ne mora obavezno koristiti motor s unutrašnjim sagorijevanjem", rekao je Kotaro Yamamoto, Hondin tehnički savjetnik.

Honda je dosad objavila dva teasera električnih sportskih automobila i to prošle godine kada su najavljeni planovi za lansiranje 30 električnih automobila širom svijeta do 2030. godine. U to vrijeme iz kompanije nisu rekli mnogo o njima osim da je jedan "specijalan", a drugi "flagship" model. Vjeruje se da je flagship zapravo sljedeća generacija Honde NSX, a "specijalni" bi trebao biti električni model S2000.

Više o tome bismo trebali saznati nešto kasnije ove godine.