auto
80

Elegantni Audi S5 Coupe i Sportback zablistali na Sajmu automobila u Parizu

Klix.ba
Veći i lakši od prethodnika, novi Audijevi modeli S5 Coupe i Sportback predstavljeni su na Sajmu automobila u Parizu sa brojnim poboljšanjima.

Audi S5 Coupe donosi suptilne, ali efikasne kozmetičke promjene u odnosu na prošlu generaciju. Coupe će se prvi naći na ulicama, a kupci u Evropi mogu očekivati isporuke od ove jeseni. Praktičnija Sportback verzija će se na Starom kontinentu pojaviti početkom sljedeće godine.

Oba modela dijele Audijev potpuno novi 3,0-litarski V6 motor s turbopunjačem, koji razvija 354 KS pri 500 Nm obrtnog momenta. Bez obzira na karoserijsku izvedbu, dva S5 modela od 0 do 100 km/h ubrzavaju za 4,7 sekundi te dostižu maksimalnu elektronski ograničenu brzinu od 250 km/h.

Kao što se može očekivati od Audijevih S modela, Quattro pogon na sva četiri točka je standardan, a snaga se prenosi putem osmostepenog tiptronic mjenjača. Automobili su aerodinamični, a koeficijent otpora zraka za coupe iznosi 0,25, odnosno 0,26 za Sportback. Također, modeli imaju i najveći prtljažnik u segmentu, čija zapremina iznosi 480 litara.

Unutrašnost je uglavnom preuzeta od standardnog A4 Sedana, od kojeg su svi A5 i S5 modeli naslijedili MLB Evo platformu. Sjajni Audi Virtual Cockpit se sastoji od potpune digitalizirane 12,3-inčne instrument table, kao i nove verzije MMI Navigation Plus infotainment sistema sa 8,3-inčnim ekranom.