Noviteti
41

Audi predstavio novi A5 i S5 Cabriolet

Klix.ba
Nakon što je predstavio Coupe i Sportback, Audi je ponosno pokazao i svoj A5 i S5 Cabriolet.

Novi kabriolet iz Ingolstadta ima najčvršću i istovremeno najlakšu karoseriju u klasi. U odnosu na prošli model bilježi povećanje torzione krutosti za 40 posto, dok je korištenjem lakših materijala u izradi ušteđeno 40 kg. Audi A5 s prednjim pogonom i 2,0-litarskim TDI motorom težak je 1.690 kg.

Kao što je slučaj sa Coupeom i Sportbackom, oštre linije karoserije karakterišu i veziju s mekanim krovom. Taj krov se može otvarati pri brzini do 50 km/h, a potrebno je samo 15 sekundi, dok obrnuti proces traje tri sekunde duže.

Automobil je udobniji od prethodnika zahvaljujući 14 mm dužem međuosovinskom rastojanju, što je rezultiralo sa 18 mm više prostora za noge za putnike na stražnjem sjedištu. A5, odnosno S5, sada je mnogo udobniji i na dužim putovanjima. Dobre vijesti su stigle i za putnike na prednjim sjedištima, gdje je prostor za ramena povećan za 26 mm.

Kabrioleti se uglavnom ne mogu pohvaliti praktičnošću, no, kabriolet A6 posjeduje dodatnih 60 litara prtljažnog prostora, odnosno 380 litara kada je krov podignut. Stražnje sjedište je djeljivo u omjeru 50:50. Prtljažnik se otvara automatski pritiskom na daljinski upravljač, kao i na dugme na vozačevim vratima. Opciono je moguće dobiti i senzor u stražnjem braniku, koji detektuje pokret i otvara prtljažnik.

Kao što se moglo i očekivati, motori su preuzeti od Coupea i Sportbacka, tako da kupci mogu birati između četverocilindričnih i šestocilindričnih agregata. Trenutno je najsnažniji 3,0-litarski V6 motor koji razvija 354 KS i 500 Nm obrtnog momenta u Quattro verziji s automatskim mjenjačem u modelu S5. Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,1 sekundu i dostiže maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Audi će sljedeće godine predstaviti RS5 Cabriolet sa 2,9-litarskim V6 biturbo motorom posuđenim od najnovijeg Porschea Panamere 4S. Ovaj motor razvija 440 KS i 550 Nm obrtnog momenta. Prerano je govoriti o tome da li će RS5 imati istu snagu ili će doći do promjena.

A5 i S5 Cabrolet će se u prodaji naći u martu sljedeće godine. U Njemačkoj će A5 koštati 49.350 eura, a snažniji S5 67.800 eura.