Volvo
0

Ekološko takmičenje Volvo Adventure World Final

Sarajevo-x.com
Sedmo po redu ekološko takmičenje Volvo Adventure World Final održati će se početkom slijedeće sedmice u Gothenburgu u Švedskoj. Na njemu će se okupiti 15 nacionalnih timova, koji će se takmičiti za titulu ekološke osviještenosti, te pokušati osvojiti nagrade vrijedne 20.000 dolara.

Suci takmičenja Volvo Adventure 2008 odabrali su 15 finalista koji će se boriti za ovogodišnju nagradu za ekologiju, koja prvoplasiranom projektu dodjeljuje 10.000. dolara. Preko stotinu projekata iz više od 50 zemalja svijeta prijavljeno je za takmičenje do 31. januara 2008., kada je istekao posljednji rok za slanje prijedloga.

Osvajači titule Volvo Adventure za 2005. godinu, Ladysmith Enviro Club iz Južne Afrike, i ove su godine učestvovali na takmičenju sa projektom“Cars! Fuel! Carbon!“, uz uvijek prisutne Indiju, SAD, Kinu, Tursku i Brazil, te novopridošle konkurente iz Mađarske, Makedonije i malog ostrva Comoros iz Indijskog okeana.

Olle Axelson, stariji dopredsjednik Volvo Car korporacije za odnose s javnošću, koji je prošle godine nagradu uručio timu Indonežana, izjavio je za medije: „Volvo je do sada podupirao Volvo Environment Prize, te je sasvim logično da i Volvo Adventure bude upisan na našu ekološku kartu, kako bi se ohrabrilo i one koji će tek sutra biti odrasli, kako bi se angažovali, unaprijedili, zamišljali i inovirali bolji svijet.“

Najbolji projekat osvaja 10.000 dolara, drugoplasirani 6.000, a trećeplasirani 4.000 dolara. Konkurencija je žestoka, što ne znači da i saradnja među njima neće biti jednako intenzivna. To je istaknuo Wayne Talbot, direktor Volvo Adventure edukacijskog tima, dodavši: „Svake godine kvaliteta predloženih projekata diže se stepenicu više, pa svi ti mladi ljudi koji dolaze u Gothenburg pokazuju nevjerovatnu sposobnost da spoje želju za takmičenjem sa žarom za druženjem.“

U svojoj sedmoj godini postojanja, Volvo Adventure je dio ekološkog programa Ujedinjenih naroda (UNEP) i do sada je uspio potaknuti oko 250.000 mladih ekologa u više od 50 zemalja svijeta – toliko raznorodnih da one uključuju sve tačke Planete - od Kine i Kanade, preko Australije i Amerike, do Ekvadora i Egipta.

„Predanost i strast za zaštitom okoliša ključni su sastojci Volvo Adventure projekta koji mu osiguravaju uspjeh; dokazuju to i hiljade mladih ekologa koje u njemu učestvuju svake godine,“ ističe Siv Persson, ovogodišnji predsjednik žirija za dodjelu nagrade Volvo Adventure. „Jasnoća njihovog razmišljanja, hrabrost da se prihvate najizazovnijih tema, kreativnost i održivost njihovih rješenja ono je što izdvaja ove ekologe i čini ih zaista posebnima.“

Petnaest timova stiže u Gothenburg sa svih strana svijeta u petak, 9. maja, kako bi predstavili svoje projekte pred odabranom publikom u ponedjeljak 12. maja. Pobjednici će biti proglašeni na specijalnoj ceremoniji dodjele nagrada u utorak, 13. maja 2008.

Osim poslovnog dijela Volvo Adventure eventa predviđen je i kulturni i društveni program, koji uključuje posjetu nagrađenom Universeumu u Gothenburgu, obilazak tvorničkih pogona Volva, te tradicionalni izlet „Volvo Forest Adventure“ u šumovitoj okolini grada u području Hällsnäs.

„Razmjena ekoloških iskustava ono je što Volvo Adventure održava životnim, a duh timske saradnje između nacija u Volvo Adventure radionici pravo je otkriće.“, naglašava Kikki Hugestrand, menadžer Volvo Adventure projekta, te zaključuje: „Ovi tinejdžeri dolaze kao adolescenti, a odlaze kao formirane odrasle osobe, bogatije za još jedno novo prijateljstvo i nove ekološke partnere s kojima mogu podijeliti zajednički interes.“