|

Duster i sa snažnijim osnovnim dizelašem

Duster i sa snažnijim osnovnim dizelašem
0
S
Sarajevo-x.com
1.12.2010. u 09:30
3
komentara
0

dijeljenja
Prvi Dacijin SUV model Duster, koji je nedavno stigao na domaće automobilsko tržište, dobio je novi ulazni dizelski motor. U pitanju je 1.5 litarski dCi sa 90 KS i 200 Nm obrtnog momenta, koji mijenja dosadašnji motor iste zapremine ali sa 85 KS, te predstavlja solidnu motorizaciju za kompaktni SUV.


Prednosti novog motora, dostupnog isključivo u kombinaciji sa prednjim pogonom i petostepenim manuelnim mjenjačem su brojne. Dodatnih 5 KS, odrazilo se na performanse, pa tako ubrzanje do 100 km/h sada traje 13,8 sekundi umjesto 13,9 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 156 km/h za razliku od prethodnih155 km/h.

Iako jači i sposobniji, novi motor je i štedljiviji pa tako u prosjeku troši tek 5 litara, odnosno u gradskoj vožnji 5,7 litara, te na otvorenom samo 4,8 litara dizela na stotinu pređenih kilometara. I emisija ugljen dioksida je sada 5 g/km manja i iznosi 130 g/km.Novi dizelski motor zadovoljava normu Euro 5 o čistoći izduva, te serijski posjeduje filter čestica. Ostatak motorne ponude za Duster, 1.6 litarski benzinac sa 105 KS i 1.5 litarski dizelaš sa 109 KS ostaju neizmjenjeni.

Dacia Duster sa novim ulaznim dizelskim motorom i paketom opreme Ambiance koji između ostalog sadrži ABS, zračni jastuk za vozača i suvozača, bočne zračne jastuke, servo upravljač, 16-inčne čelične felge, centralno daljinsko zaključavanje, elekrične prednje prozore i krovne nosače, dostupan je po cijeni od 24.181 KM do registracije.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...