|

FOTO
/
Prvi kilometri u najpovoljnijem SUV-u

Prvi kilometri u najpovoljnijem SUV-u
0
S
Tekst i fotografije: Elvir Zubović
18.11.2010. u 18:30
27
komentara
0

dijeljenja
1/16
2/16
3/16
4/16
5/16
6/16
7/16
8/16
9/16
10/16
11/16
12/16
13/16
14/16
15/16
16/16
Dacia Duster, dugoočekivani i zvanično prvi SUV rumunskog proizvođača automobila, konačno je stigao na bosanskohercegovačko tržište. Nacionalna prezentacija i prigodne test vožnje održani su danas na olimpijskoj planini Jahorini.
U skladu sa filozofijom Dacije i novi Duster se prije svega ističe izuzetno pristupačnom cijenom, ali i robusnošću, prostranošću, te u ovom slučaju i off-road sposobnostima. Iako je cijenom u rangu gradskih automobila, Dacia Duster, svojim dimenzijama od 4,32 metra dužine i 1,82 metara širine pripada segmentu kompaktnih automobila. Ujedno Duster ističe svoj off-road nastup sa udaljenošću od tla od 210 mm ali i kratkim prevjesima.

Unutrašnjost Dustera donosi naglašenu jednostavnost, preglednost i funkcionalnost, te dovoljno prostora za pet odraslih putnika. Očekivano, uređenje je potpuno identično onome koje je već odavno poznato iz Logana i Sandera, s tim da uz nešto više opreme Duster pati i od neergonomično raspoređenih prekidača. Zapremina prtljažnika od osnovnih 475 litara do maksimalnih 1.636 litara je također veoma konkurentna, uzmu li se u obzir kompaktne dimenzije automobila.

Ponuda motora za model Duster uključuje 1.6 litarski 16V benzinac sa 105 KS, dostupan u verziji sa pogonom na prednje i sva četiri točka, te dvije verzije 1.5 litarskog dCi dizelaša sa 86 i 109 KS, gdje se jača verzija serijski oprema pogonom na sve točkove, dok je slabija dostupna isključivo sa prednjim pogonom.

Inače, sposobni 4x4 pogon, preuzet od Nissana, čini od Dustera više nego upotrebljiv terenski automobil. Selektor pogona smješten je u donjem dijelu centralne konzole i omogućava izbor tri moda rada; Auto, Lock i 2WD. Dacia Duster 4x4 je opremljena novim mjenjačem sa šest brzina sa kratkim omjerom u prvom stepenu prenosa, koji dozvoljava vozilu da ide sporo na neravnom terenu i poboljšava kretanje pod teretom ili na strmim padinama.

U vožnji na zahtjevnom makadamu i uz loše vremenske uslove Duster prije svega pokazuje kako je vrijeme koje su inžinjeri uložili u podešavanje ovjesa itekako vrijedno. Tako čak i oštre neravnine pod točkovima Dustera izgledaju benigno, dok zahvaljujući pogonu na sve točkove ipak treba naći znatno zahtjevniju podlogu od lošeg makadama da bi se vozač dustera trebao zabrinuti. Ugodnu vožnju po neravnom terenu narušavaju tek neznatno više izražene vibracije na upravljaču, što pokazuje Dusterovo porijeklo od modela namjenjenih asfaltnim cestama.

Kada je u pitanju sigurnost, Dacia Duster koristi beneficije Renaultove ekspertize iz ove oblasti. Na polju aktivne sigurnosti, Dacia Duster sadrži Bosch 8.1 ABS, kao i EBV raspodjelu sile kočenja, te EBA asistenciju pomoći pri naglom kočenju. Dacia Duster je prvo vozilo ove marke koje opcijski sadrži elektronski sistem stabilnosti (ESP), kao i CSV kontrolu podupravljanja i ASR kontrolu proklizavanja. Na polju pasivne sigurnosti, Duster je standardno opremljen sa dva prednja zračna jastuka i pojasevima sa tri tačke učvrščenja.

Novi Duster je dostupan već od 18.500 KM sa PDV-om. Navedena cijena odnosi se na osnovni model pokretan 1.6 litarskim 16V benzincem sa 105 KS i pogonom na prednje točkove, dok najopremljeniji Duster 1.5 dCi 4x4 Laureate, košta 31.089 KM sa PDV-om, što Dustera čini ubjedljivo najpristupačnijim SUV-om.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...