auto
0

DTM - Ekström prekinuo niz Mercedesa

NINA
Mattias Ekström prekinuo je pobjednički niz Mercedesa u DTM-u i Audiju poklonio prvi DTM uspjeh nakon 12 godina.

Šveđanin je na 2,7 km dugoj stazi Adria Raceway zauzeo prvu poziciju ispred prošlogodišnjeg pobjednika Nizozemca Christiana Albersa u AMG-Mercedesu. Treću poziciju je nakon 47 krugova ispred 15.000 gledaoca zauzeo bivši vozač Formule 1 Jean Alesi u još jednom Mercedesu.

"Naša strategija je bila odlična, zaustavljanja u boksu perfektna", rekao je Ekström. "Mattias je odvezao odličnu utrku i u potpunosti zaslužio pobjedu. I prije sam vjerovao u njega i presretan sam da su se moje prognoze obistinile", kazao je njegov šef Wolfgang Ullrich.

Ovo je za Ekströma bila druga pobjeda u karijeri. Prvu je ostvario u septembru 2002.

Ekström je također zaslužan što Audi već u trećoj utrci ima vozača na najvišem mjestu postolja. Posljednju pobjedu za Audi ostvario je trostruki pobjednik Le Mansa Frank Biela 19. travnja 1992. u Audiju quattro V8 na Nürburgringu.

Bivši vozač Formule 1 Heinz-Harald Frentzen je u četvrtom krugu imao koliziju s Christianom Abtom u Audiju A4, a u 35. s Berndom Schneiderom u AMG-Mercedesu, a nakon toga je u jednom sudaru oštetio prednji desni dio svoje Opel Vectre GTS V8. "Nakon oštećenja moj automobil i nije baš bio za vožnju, što je šteta jer sam ovdje mogao osvojiti bodove", kazao je Frentzen. On je zauzeo 12. poziciju, a Schneider jedanaestu.

Timo Scheider je kao peti ušao u cilj i time ostavario najbolji rezultat za Opel u ovoj sezoni. Englez Gary Paffett koji je pobijedio na Hockenheimringu bio je sa svojim AMG-Mercedesom četvrti.

U ukupnom poretku vodi Albers, koji je prije 14 dana slavio u Estorilu, sa 26 bodova. Samo dva boda manje od njega ima drugoplasirani Ekström (24), a treći je Paffett sa 15 bodova. U poretku konstruktora vodi Mercedes sa 55 bodova ispred Audija sa 47 i Opela sa 15 bodova.