"Zelena trka" za STCC
0

DRIVe tehnologija u novom Volvu C30

Sarajevo-x.com
Dugo je motosport bio iza razvojnih dostignuća autoindustrije. Sada, Volvo mijenja takav redoslijed stvari. Koristit će tehologiju C30, prilagođenu zaštiti okoline, da pobijedi na STCC-u.

Na Swedish Touring Car Championshipu (STCC) 2007. Volvo je donio odluku da njegova takmičarska vozila budu pokrenuta bioetanolskim gorivom (E85) i bio je prvi svjetski brend sa takvom odlukom.

U 2008. razvijena je potpuno nova kategorija za takmičenje, bazirana na modelu C30. Tako se fokus Volva na bioetanol i "zeleno takmičenje“ nastavlja.

"Odabir Volvo C30 modela kao baznog za novo "zeleno“ takmičenje automobila zaista ima smisla. Na najbolji način naš C30 pokazuje tržištu nove tehnologije u zaštiti okoline sa modelima poput novog dizelskog C30 1.6 DRIVe Start/Stop, sa potrošnjom goriva od 3.9 litara na 100 km. Odgovarajuća emisija CO2 je 104 grama po kilometru“, kaže Derek Crabb, direktor Motorsporta u Volvu.

Volvo C30 DRIVe igra značajnu ulogu u razvoju novih trka automobila. Najčešće proizvođači koriste tehničke solucije iz svojih automobila za trke kako bi poboljšali proizvodnju vozila. Volvo sada okreće taj proces, koristeći mnoge tehnologije iz C30 modela kako bi automobile za trku napravio bržima.

Ravne ploče podvozja automobila za utrku, difuzor i zadnji spojler su uzeti od C30 DRIVe. Aerodinamične solucije koje čine dizelski C30 efikasnijim po pitanju potrošnje goriva, a samim tim i prihvatljivijim za okolinu, su također dokaz da je "zeleni“ C30 brži na trkama.

"U Španiji smo prošle zime testirali dosta automobila. Moj kolega iz ekipe Rustad i ja smo zaista zadivljeni činjenicom da je ekipa mogla uzeti dijelove direktno sa proizvodne linije C30 DRIVe i ugraditi ih u vozila za trku, a da se ogromno povećanje brzine moglo odmah primijetiti“, kaže vozač Volva, Robert Dahlgren.

Razvoj novih automobila za trke se nastavlja. Volvo i njegov takmičarski tim Polestar su postavili svoj cilj – biti pobjednik motosporta sa modernim, zelenim tehnologijama.