Loeb iza upravljača
0

Dacia će se od 2025. takmičiti na Reliju Dakar

E. Z.
Dacia je potvrdila da će od 2025. godine učestvovati u Svjetskom prvenstvu u reliju kao konstruktor u kategoriji T1+, kao i da će se okušati u ultimativnom testu izdržljivosti i otpornosti – Reliju Dakar.

U svrhu razvoja trkaćih automobila marke, program Dacia Factory čitavu će se sezonu oslanjati na tehničku stručnost Dacijinih timova i britansku grupaciju Prodrive, specijaliziranu za automobilistička takmičenja i inženjering. Za Daciju je Reli Dakar testni poligon i laboratorij za ispitivanje brojnih zamisli kao i prilika za testiranje novih pametnih rješenja, a posebno onih vezanih uz terenske osobine i pogonska goriva.

Prije nego što nastupe u sezoni 2025., Dacijini prototipovi bit će testirani na marokanskom reliju 2024. godine.

Od 2024. godine, uključujući i tijekom testnih faza, deveterostruki francuski svjetski prvak u reliju Sébastien Loeb i španjolska vozačica relija Cristina Gutiérrez Herrero službeno će se utrkivati ​​za Daciju. Loeb sudjeluje u Reliju Dakar od 2016. godine, a od 2021. nastupa za upravljačem vozila Bahrain Raid Xtreme Hunter koji je konstruirao i kojim upravlja tim britanske grupacije Prodrive, pa se priča o uspjehu Sébastiena Loeba i grupacije Prodrive sada se nastavlja za upravljačem Dacije.

Španska vozačica relija Cristina Gutierrez Herrero prva je Španjolka koja je u kategoriji automobila odvozila Reli Dakar 2017. godine. Iako ima samo 31 godinu, od 2017. do 2023. već je sudjelovala u sedam Relija Dakar. Cristina je od 2012. godine i prvakinja u reliju na svim vrstama terena (u ženskoj konkurenciji) u Španiji.

Dacijin prototip pogonit će sintetičko gorivo, sintetizirano uz pomoć obnovljive električne energije. Aramcova sintetička goriva tijekom čitavog proizvodnog ciklusa stvaraju manji ugljični otisak od goriva na bazi benzina, a Reli Dakar poslužit će kao savršen poligon za njihovo ispitivanje.