auto
14

Concorso Italiano: Samo za ljubitelje italijanskih automobila

Piše: E. T.
Iza simptomatičnog naziva "Concorso Italiano" krije se izložba isključivo italijanskih automobila koja se već nekoliko godina održava u blizini kalifornijskog grada Monterey. Na fotografijama možete pogledati dio ovogodišnje atmosfere pod otvorenim nebom.

Mnogi se slažu da je Concorso Italiano jedna od tematskih automobilskih izložbi koju bi svakako vrijedilo posjetiti. Njenu popularnost bez sumnje podstiče činjenica da iz godine u godinu raste broj izloženih automobila, koji mogu biti parkirani na atraktivnim golf terenima samo ako su proizvedeni na Apeninskom poluotoku.

Iza toga nije bitno da li se radi o „kremi“ italijanske automobilske industrije (Ferrari, Maserati, Lamborghini ili De Tomaso), ili su u pitanju skromniji modeli koji su nastali u pogonima Alfa Romea, Lancie ili Fiata. Svi su dobrodošli na izložbu koja u toploj atmosferi slavi italijansku automobilsku produkciju.

Jedan od najatraktivnijih italijanskih automobila svih vremena, bez sumnje, je Lamborghini Miura. Miura ove godine slavi svoj pedeseti rođendan i definitivno je automobil koji je na izložbi privlačio najviše pažnje. Pored nekolicine Miura u savršenom stanju, na travi su bili izloženi i mnogi drugi modeli Lamborghinija (Espada, Jalpa, Countach, Diablo, Gallardo, Aventador...)

Nije nedostajalo ni ljutih (većinom crvenih) rivala iz Maranella, a ljubitelji Ferrarija najduže su se zadržavali pored modela 288 GTO, F40 i Enzo. Bilo je i mnogo onih koji su uzdisali pored pojedinih modela Alfa Romea.