auto
0

Company car of the Year 2004

ASA Auto
VW Golf V
VW Golf V
U Wolfsburgu je 20. juna 2004. godine okupljeno 120 test vozača iz cijele Njemačke, 144 vozila i 1177 test vožnji sa ukupno pređenih 25000 km, te je na kraju zaključeno kako je Golf V “Company car of the Year 2004”.

Na najvećem evropskom nezavisnom usporednom testu organiziranom od strane magazina “Firmenauto”, 120 fleet managera iz različitih grana industrije, od proizvođača piva do globalno aktivnih kompanija koje se bave visokom tehnologijom, su testirali i ocjenjivali automobile kompaktne i srednje klase, naročito po pitanju upravljanja, ponašanja u vožnji, funkcionalnosti, komfora, dizajna i cijene. U baroknom okruženju Drezdena, Zwinger palate i obnovljene Frauenkirche, profesionalci su proveli dva dana vršeći test vožnje po definiranom redosljedu prije nego su popunili formulare. U ocjenjivanju je manji broj poena značio bolju ocjenu.

Test je pokrivao 4 klase vozila kategorisane u skladu sa cijenom. U svakoj su klasi bili proglašeni pobjednik iz uvoza i generalni pojednik. U najnižem cjenovnom razredu (do 20.000 EUR) novi Golf se plasirao na prvo mjesto, a slijedili su ga Seat Altea koja je osvojila nagradu najboljeg uvoznog automibla. Škoda Fabia se plasirala treća.

U cjenovnom razredu do 30.000 EUR, pobjednik među uvoznim automobilima je Škoda Octavia, koja je i u generalnom poretku zauzela drugo mjesto. VW Touran, kompaktni MPV je takođe od strane menadžera ocjenjen visokom ocjenom, plasirajući se na treće mjesto. Škoda Superb je ocjenjena najboljim uvoznim automobilom u cjenovnom razredu do 40.000 EUR, dok je Audi A6 pobjedio u generalnom poretku (verzija sa jakim motorom se plasirala kao druga u cjenovnom rangu iznad 40.000 EUR).

VW pridaje veliki značaj prodaji vozila kompanijama, na što otpada 30% cjelokupne prodaje novih vozila. Svakog dana su ova vozila izložena sve strožijim zahtjevima, naročito po pitanju sigurnosti, pouzdanosti i funkcionalnosti.