auto
0

CLS Klasa stigla u prodaju

Sarajevo-X
Već se primaju narudžbe za novi Mercedes-Benz CLS, koji je na raspolaganju u dvije varijante. CLS 350, opremljen sa novim, snažnim V6 motorom i 7G-TRONIC automatskom transmisijom, sa cijenom koja iznosi 46.850,- eura, dok će se još snažniji V8 CLS 500 nuditi za 58.000,- eura.

Nova CLS-klasa jedinstven je koncept vozila koje kombinuje eleganciju i dinamiku coupéa sa komforom i funkcionalnošću limuzine. Prostranost, kapacitet prtljažnika i svakodnevna praktičnost, na nivou su klasične trovolumenske limuzine, ali styling istovremeno naglašava sve emotivne karakteristike coupéa. Sa ovakvom jedinstvenom kombinacijom, CLS klasa prednjači čitavu jednu coupé generaciju.

Tehnička specifikacija također je okrenuta prema budućnosti: podesivi prednji zračni jastuci, bočni zračni jastuci i bočne zračne zavjese spadaju u standardnu opremu, dok opciona oprema uključuje vrhunske pomoćne sisteme kao što su: KEYLESS-GO, LINGUATRONIC, COMAND APS, bi-xenon svjetla sa aktivnim sistemom osvjetljenja i dinamička sjedišta, koja se prilagođavaju konturama putnika. Top model CLS 500, u standardnoj opremi posjeduje AIRMATIC DC zračnu suspenziju i THERMOTRONIC četverozonski klimatski uređaj, koji pruža nivo komfora S-klase.

Četverovratni coupe koncept putnicima na zadnjoj klupi i dalje dopušta veoma udoban ulazak i izlazak iz automobila. Oni zauzimaju mjesto na zbog dva odvojena udobna sjedišta, koja osiguravaju veliku slobodu pokreta. Tu je i razmak od 829 milimetara između prednjih i zadnjih sjedišta koji, zajedno sa širinom koja je ponuđena u nivou laktova i ramena (1.422 odnosno 1.464 milimetra) CLS-klasu čvrsto pozicionira na teritoriju limuzina visoke klase. Novorazvijena sjedišta, sa električnim podešavanjem (u standardnoj opremi) na raspolaganju su za vozača i suvozača.

CLS 350 opremljen je novorazvijenim V6 motorom koji ima snagu 200 kW/272 KS i već na 2.400 obr/min isporučuje maksimalnih 350 Nm obrtnog momenta. Ovi podaci ga stavljaju na vrhu u klasi motora iste radne zapremine.

Motor V6 koncepcije harmonično je vezan sa novom 7G-TRONIC sedmostepenom automatskom transmisijom, koja u ovom slučaju spada u standardnu opremu. Inače, ovo je u cijelom svijetu prva automatska transmisija sa sedam stepeni prenosa koja se ugrađuje u putničke automobile, I koja svojim optimalnim učinkom CLS-u 350 osigurava odlična ubrzanja i uzorno nisku potrošnju goriva.

Standardna oprema šestocilindričnog coupéa uključuje: THERMATIC automatski klima uređaj, stereo radio, progresivni kožni servo upravljač, 17 inčne legirane točkove i široke ultra-niske gume dimenzija 245/45 R 17.

Sa 5.0-litrenim V8 motorom, novi CLS 500 ponuđenim performansama lako se može nositi sa čistokrvnim sportskim automobilima. Motor razvija 225 kW/306 KS, a 460 Nm obrtnog momenta, putem standardne sedmostepene automatske transmisije, CLS-u 500 pruža više nego fascinantnu dinamiku.

Od proljeća 2005. godine, 350 kW/476 KS snažna AMG izvedba CLS-a će biti na raspolaganju. Specifikacija ovog visoko-performantnog coupea, pokretanog AMG-ovim 5.5 litarskim V8 kompresorskim motorom, uključuje kožom obložena AMG sportska sjedišta, bi-xenon svjetla sa aktivnim sistemom osvjetljenja I petobrzinsku automatsku transmisiju sa SPEEDSHIFT funkcijom. Cijena Mercedes-Benza CLS 55 AMG iznosiće 82.900,- eura.