Perolaka kategorija
10

Classic Recreations otkrio karbonsku karoseriju Cobre čija masa iznosi samo 40 kilograma

E. L.
Američka kompanija Classic Recreations priprema ultralaganu repliku čuvene Shelby Cobre iz 1965. godine koju će pokretati Fordov 5-litarski V8 motor s 800 konjskih snaga.

U kompaniji Classic Recreations sa sjedištem u Oklahomi (SAD), uz saglasnost kompanije Shelby, pripremaju repliku dvosjeda Cobra iz 1965. godine čija je karoserija napravljena od karbona i teška je samo 40 kilograma.

Nije poznato koliko će CR-ova kompletirana Cobra 'Diamond Edition' na kraju biti lakša od originalne verzije čija je masa iznosila nešto manje od 1.000 kilograma, ali se zna da će entuzijasti iz Oklahome napraviti samo 10 primjeraka koji će se moći koristiti samo na stazi.

Budući vlasnici Cobre, koja bi se zasigurno svidjela i legendarnom Teksašaninu Carollu Shelbyju, za 1,2 miliona dolara dobit će automobil koji pokreće treća generacija Fordovog 5-litarskog motora (Coyote) koji uz asistenciju mehaničkog kompresora razvija 800 konjskih snaga.

Za prijenos snage na zadnju osovinu s neovisnim ovjesom zadužen je Tremecov 6-stepeni ručni mjenjač T56, a za adekvatno kočenje brinut će kočnice s polica poznate kompanije Wilwood.

S otkrivanjem karbonske karoserije koja ovaj put neće biti na cjevastom okviru, osnivač kompanije Classic Recreations Jason Angel s ponosom je istakao da je mnogo naučio od nesebičnog kreatora originalne Cobre Carolla Shelbyja (koji je uvijek insistirao na što više „konja“ u najlakšem mogućem okruženju) čiji će potpis krasiti kabinu CR-ove posljednje replike.