auto
12

Chrysler mora platiti 149 miliona dolara zbog nesreće sa smrtnim ishodom

Klix.ba
Porotnici suda u američkoj saveznoj državi Georgia donijeli su presudu prema kojoj će Chrysler porodici četverogodišnjeg dječaka, koji je tragično nastradao vozeći se u automobilu Jeep, platiti odštetu u iznosu od 149 miliona dolara.

Remington Walden izgubio je život 2012. godine nakon sudara prilikom kojeg je kamion udario u zadnju stranu automobila Jeep Grand Cherokee u kojem se vozio sa svojom porodicom. Sudarom je prouzrokovano probijanje rezervoara za gorivo. Jeep se ubrzo pretvorio u buktinju, što je nažalost završilo kobno za četverogodišnjaka.

Vještačenjem je utvrđeno da je do požara došlo zbog neadekvatno postavljenog i slabo zaštićenog rezervoara za gorivo. Slično mišljenje je imao i advokat porodice Walden, Jim Butler, koji je rekao da bi dijete bilo mnogo bolje zaštićeno, da je rezervoar za gorivo bio smješten dublje prema prednjem dijelu automobila.

  1. godine Chrysler je zbog sličnih problema opozvao 1,56 miliona SUV-ova brenda Jeep koji su proizvedeni od 1993. do 1998. godine. Grand Cherokee, u kojem je nastradao Remington Walden, proizveden je 1999. i nije bio među opozvanim vozilima, jer su u Chrysleru izjavili da modeli tog godišta nemaju navedenih (opasnih) nedostataka vezanih za rezervoar goriva.

Porotnici nisu prihvatili tvrdnje američke automobilske korporacije smatrajući je odgovornom za smrt djeteta. U prilog presudi dodali su da je Chrysler bio dužan upozoriti svoje kupce o smještaju rezervoara kojim se prilikom udesa povećava rizik od požara.

Glasnogovornik Chryslera, Michael Palese, izjavio je da je kompanija razočarana presudom na koju će uložiti prigovor, jer smatraju da je vozač kamiona isključivi krivac za smrt dječaka.

Vezani članci