auto
0

Cadillac SRX sa "malim" motorom

Sarajevo-X
Jedan od najpopularnijih SUV vozila novog kontinenta, Cadillac SRX, od sada će kupci u Evropi moći nabaviti uz slabiji V6 motor.

Slabiji ovdje ne predstavlja slab motor, no jeste najslabiji u ponudi ovog modela. Radi se o 3.6l V6 motoru, sa blokom motora i glavom od aluminijuma, snage 258 KS. Obrtni momenat je respektabilnih 339 Nm, što omogućava ovom modelu ubrzanje do stotke za 8.1 sekundu uz maksimalnih 201 km/h. Uz automatski mjenjač sa 5 brzina i zavidne performanse za kotrljajuću "gromadu", potrošnja od 14.7 litara se i ne čini pretjeranom.

Do sada jedini motor koji se nudio uz SRX bio je 4.6l V8 snage 320 KS. No, iako brz, predstavljao je prevelik zalogaj za kupce na evropskom tržištu zbog velike cijene. Novi V6 će tu grešku ispraviti, jer je jeftiniji za oko 20 hiljada eura od svog "brata" sa V8 motorom. Kupci će SRX V6 moći nabaviti po cijeni od 43950 eura, a kako dolazi kao konkurencija BMWu X5 i Mercedesu M klasi, to je vrlo poštena svota za sve što nudi. Jer serijski dolazi uz dosta opreme, što uključuje klimu, el. namještanje sjedala i podizanje stakala, prednje i bočne zračne jastuke, kao i alu felge formata 235/65 R 17 naprijed i 255/60 R 17 nazad.

Uz atraktivan izgled, veliki luksuz i po potrebi 7 sjedišta u unutrašnjosti, ovaj SRX bi mogao ostvariti zapažen uspijeh na tržištu.

No ovo nije jedini SUV koji će Cadillac ponuditi evropskim kupcima, tako sada počinje i prodaja velikog Escalade modela. Ovaj ogromni SUV mjeri u dužinu 5.6 metara a dolazit će samo uz V8 motor od 345 KS, stalni 4x4 i mnogo opreme sa cijenom od 64950 Eura.

B. K.