Vrijedan 300 miliona eura
45

BMW u Češkoj otvorio poligon za usavršavanje autonomne vožnje i parkiranja

D. B.
Kompanija BMW je otvorila ogromni poligon u Sokolovu u Češkoj Republici, koji će se koristiti za razvoj tehnologija autonomne vožnje i parkiranja.

Poligon nazvan Future Mobility Development Center je rezultat investicije veće od 300 miliona eura, a pridružio se ostalim BMW-ovim lokacijama za testiranja koja posjeduje u Aschheimu, Minhenu, francuskom Miramasu i švedskom Arjeplogu.

Novi poligon se prostire na 600 hektara zemljišta i omogućava BMW-u da testira sv vrste različitih uvjeta vožnje uključujući grad, selo i autoput. Testiranje je već počelo.

BMW-ovi samovozeći prototipi su prešli oko 70.000 kilometara uključujući manevre pri velikim brzinama na autoputevima, testove kočenja, zaustavljanja na semaforima, praćenje saobraćajnih pravila i slično. Sva testna vozila imaju drive-by-wire tehnologiju, koja omogućava savršeno konzistentnu kontrolu papučica. Kada se obavljaju testovi kočnica, vozila se lagano pomiču kako bi se osiguralo da na rezultate ne utiču mali komadu guma koji mogu ostati na cesti.

Poligon koristi "zelenu" struju te je opremljen naprednim sistemom upravljanja vodom koji prikuplja kišnicu i koristi je za potrebe na stazi. Također, postoji i sistem kontrole vodozemaca koji žive na ovom području, a koji im omogućava da sigurno pređu stazu.

Vezani članci