Uskoro stvar prošlosti?
1

BMW tvrdi da će veliki ekrani nestati iz automobila

Klix.ba
BMW je prilikom premijere svog konceptnog modela koji je šokirao svojim dizajnom ali i "head-up" ekranom koji se pruža preko cijelog vjetrobrana donio i jednu neočekivanu tvrdnju.

Sajam potrošačke elektronike koji je u toku imao je mnogo uzbudljivih premijera u tehnološkom sektoru. BMW je tako u Las Vegasu nastupio s konceptom i Vision Dee, koji služi kao tehnološki pregled električnih vozila sljedeće generacije marke. Među novim uređajima u automobilu je veliki "head-up" displej koji se prostire cijelom širinom vjetrobranskog stakla. Ispostavilo se da je BMW ozbiljan u pogledu zamjene konvencionalnih ekrana u svojim automobilima velikim HUD-ovima, a izvršni direktor kompanije čak vjeruje da su dani velikih ekrana integriranih u kontrolne ploče odbrojani.

Govoreći tokom konferencije za medije na CES-u 2023, Oliver Zipse je rekao da je "apsolutno uvjeren" da će veliki ekrani na centralnoj konzoli uskoro nestati. Zipse ih vidi kao veliku distrakciju za vozače i da bi čak i propisi mogli natjerati proizvođače automobila da promijene dizajn interijera i napuste displeje kao rješenje. "Za 10 godina toga nema", rekao je Zipse predstavnicima medija.

HUD u konceptu i Vision Dee ima prednosti, to je sigurno. "S našom tehnologijom, svi u automobilu mogu vidjeti iste informacije, čak i ljudi pozadi", rekao je šef dizajna BMW-a Domagoj Dukec. Oliver Zipse je sa svoje strane dodao da je ovaj novi sistem "kvantni skok u smislu dizajna, tehnologije i održivosti".