auto
13

BMW slavi 10 godina Serije 1

Klix.ba
U septembru 2004. godine BMW je sa Serijom 1 pokazao da je zadovoljstvo u vožnji moguće i u kompaktnoj klasi vozila. Prvi auto koji kombinuje karakterističnu voznu dinamiku BMW-a, sportsko-elegantni dizajn kao i funkcionalne prednosti peterovratnog vozila s kompaktnim dimenzijama.

Deset godina poslije BMW Serije 1 i dalje je pojam za sportski karakter, efikasnost, sigurnost i inovativnu opremu u svojoj klasi. Ove karakteristike od njega su napravili bestsellera pa se ovaj automobil širom svijeta prodao u više od 1,9 miliona primjeraka.

Historija BMW serije 1 se nastavlja već u drugoj generaciji i postala je baza za petovratnu i trovratnu varijantu, nude se Coupe i Cabrio varijante, dobila je nagradu za "World Green Car of the Year 2008", prvi BMW model s emisijom CO2 ispod 100 g/km, prvo električno vozilo marke i pobjednik je nagrade "Goldenes Lenkrad" u godinama 2008. i 2011.

Serija 1 postala je pionir u smanjenju potrošnje i emisije CO2, posebno zbog uvođenja EfficientDynamics tehnologije. Ona je bila prva serija BMW-a koja je između ostalog pod serijskom opremom imala Auto start stop funkciju, preporuku za izmjenu brzine, povratak energije kočenjem, i elektromehanički servo upravljač. Zahvaljujući svojoj popularnosti, BMW Serije 1 postao je pokretač rasta prodaje.

[VSLIKA]2[/VSLIKA]

Svoju poziciju kao kompaktno premium vozilo Serija 1 potvrdila je od početka s visokokvalitetnom, inovativnom opremom. Kao prvi u svojoj klasi nudio je run flat gume, dvostepeno kočno svjetlo, komforni ulaz, iDrive sistem, te pametne sisteme za asistenciju u vožnji i mobilne sisteme ConnectedDrive-a.

Kako bi se istakle kvalitete ovog novog modela te privukle nove ciljne grupe kupaca, poduzele su se i nove mjere na razini PR-a i marketinga pa se ovaj model prezentirao i preko online kampanje i drugih medijskih platformi.

U sklopu prerađivanja modela, u 2007.godini na tržište je došao i model s troja vrata. U istoj godini BMW izdaje i BMW serije 1 Coupe koji je dosada najsnažnija verzija ovog modela. Godinu dana kasnije priključio se i BMW Serije 1 Cabrio.

[VSLIKA]1[/VSLIKA]

Aktuelna generacija BMW-a Serije 1 također je dostupna sa pet ili troja vrata. BMW je uveo novu Seriju 2 u ovaj segment kompaktnih vozila koja također nudi Coupe (potrošnja goriva kombinovano: 8,1-4,3l/100km; emisija CO2 kombinovano: 189-114 g/km) i Cabrio (potrošnja goriva kombinovano: 8,5-4,4l/100 km; emisija CO2 kombinovano: 199-116 g/km) i time voznu dinamiku i sportsku eleganciju podigao na novi nivo.