Za nekoliko sedmica
10

BMW s prvim fotografijama najavljuje skori dolazak novog X3

E. L.
Iza kamuflažnih folija krije se četvrta generacija BMW-ovog SUV modela X3 čije je premijerno predstavljanje zakazano za nekoliko sedmica.

U BMW-u se nadaju da će novi X3 nastaviti stopama odlazeće treće generacije koja je predstavljena 2017. godine, što joj nije smetalo da u prošloj godini bude najprodavaniji model bavarske automobilske kompanije za koji se odlučilo 350.000 kupaca.

Prve zvanične fotografije ne otkrivaju mnogo, jer je dvovolumenska karoserija novog X3 i dalje prekrivena kamuflažnom folijom, ali se već zna da će BMW-ov novi očekivani bestseller pokretati turbobenzinski i turbodizelski motori potpomognuti s blagim i plug-in hibridnim sistemima.

Spomenuto je da će nova najsnažnija verzija umjesto dosadašnje oznake M40i nositi oznaku M50, a upravo X3 će biti prvi model koji u oznaci koja se odnosi na turbobenzinske motore više neće imati slovo "i". Istovremeno, poznata slova "d" i "e" ostaju u oznakama za turbodizelske i hibridne verzije.

Novi X3 je nešto niži i širi od prethodnika. Karoserija je još kruća, a Bavarci su se potrudili da SUV koji se krije iza interne oznake G45 ima manji otpor zraka (0,27 umjesto 0,29), što će imati pozitivan utjecaj na potrošnju goriva. U igri je i veći kapacitet baterija u plug-in verziji (X30e), a dorade na ovjesu i sistemu upravljanja osigurat će još bolje vozne osobine bez odricanja od udobnosti. U opciji će biti i elektronski nadzirani adaptivni amortizeri.

Novi X3 u prodaji će biti prije kraja godine, a elektropokretana verzija (iX3) na scenu bi trebala stići naredne godine. Kako bi mogla izgledati njena produkcijska verzija BMW je pokazao s nedavno otkrivenim konceptnim modelom Vision Neue Klasse X.

Vezani članci