U Južnoj Africi
27

BMW restaurirao model 530 MLE iz sedamdesetih

D. B.
S obzirom da je bio namijenjen južnoafričkom tržištu, mnogi nisu nikad čuli za BMW 530 Motorsport Limited Edition ili kraće MLE. Ovaj rijetki primjerak je bio duhovni prethodnik modelu M5, a sada je u potpunosti restauriran.

BMW 530 MLE je trkaći automobil koji je prozveden u postrojenju u Južnoj Africi, a takmičio se u Modifiet Production Seriji ove zemlje sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Automobil je 1976. godine upisao 15 pobjeda u 15 utrka u nizu, a pripale su mu i tri šampionske titule u tom periodu.

Što se tiče pravila pomenutog takmičenja, BMW South Africa je morao proizvesti najmanje 100 primjeraka verzije modela 530 MLE legalnih za cestu. Radnici su postrojenju su bušili papučice i karoseriju ručno kako bi se smanjila težina. Sedani su imali prozore na ručno otvaranje, a izbačen je i klima uređaj. Ove trkaće automobile pokretao je 3,0-litarski redni šestak koji je isporučivao 197 KS i 277 Nm obrtnog momenta. To je bilo dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,3 sekunde, a maksimalna brzina je iznosila 208 km/h.

Primjerak s fotografija je BMW South Africa kupio prošle godine, a prethodno je pripadao menadžeru trkaćeg tima. Nije bio u dobrom stanju, ali je u potpunosti restauriran.

Model 530 MLE nije bio jedini BMW-ovm model fokusiran na performanse i ekskluzivno dostupan u Južnoj Africi jer se osamdesetih pojavio model 333i. Pokretao ga je 3,32-litarski redni šestak iz modela 733i uparen s petostepenim manuelnim mjenjačem i diferencijalom s ograničenim proklizavanjem. Postrojenje je proizvelo ukupno 204 primjerka.

Vezani članci