Razvija 375 KS
31

BMW pokazao Z3 s V12 motorom i još dva sjajna prototipa

D. B.
BMW je u proteklom periodu pokazao nekoliko fantastičnih prototipa, a sada je došao red na Z3 koji pokreće V12 motor.

Riječ je po prototipu Z3 V12 u čijem srcu se nalazi V12 motor koji razvija 375 KS i koji je preuzet od modela 850 CSi. Iz BMW-a kažu da je napravljen samo kako bi vidjeli da li je moguće "strpati" V12 u Z3.

Još jedan zanimljiv automobil je E34 M5 kabriolet. U modernom svijetu u kojem je BMW proizveo dva kabrioleta bazirana na modelu M5, odnosno M6 i M8, ovaj koncept se ne čini previše radikalnim, ali je u svoje vrijeme to zaista bio. BMW je bio blizu serijske proizvodnje, no ipak je odustao u posljednji trenutak jer se smatralo da bi narušio prodaju Serije 3 kabrioleta.

E34 M5 je bio posljednji ručno proizvedeni M model, a pokretao ga je redni šestak sa 266 KS koji je baziran na onom iz superautomobila M1. Baš kao i sedan, kabriolet ima stražnji pogon, a snaga s eprenosi preko petostepenog manuelnog mjenjača.

U istom videu je i originalni M8 Prototype. U svijetu u kojem se BMW M8 nudi u tri karoserijske izvedbe, kao coupe, kabriolet i Gran Coupe, teško se sjetiti da Serija 8 nije uvijek imala "fabričku" M verziju. Za razliku od modernog M8 modela, ovaj ima V12 motor sa 640 KS baziran na onom koji je korišten na utrci 24 sata Le Mansa. To je više u odnosu na novi model sa V8 twin-turbo motorom, ali ova verzija nažalost nikad nije ušla u proizvodnju.

Svi automobili su dio izložbe BMW-ovog muzeja u Minhenu.