auto
0

BMW otkrio izgled serije 6

Sarajevo-x.com
BMW očigledno želi napustiti dizajn aktuelne serije 6 i okrenuti se više klasičnom i elegantnom izgledu predstavljajući koncept verziju koja će svoj debi doživjeti na predstojećem sajmu automobila u Parizu.

Izmjenjeni izgled je nagoviješten konceptom Grand Coupe sa četverim vratima na sajmu automobila u Pekingu u aprilu ove godine. Izgled koncepta povezuje novu seriju 6 sa drugim dosadašnjim BMW-ovim modelima, najviše serijom 5 sa kojom dijeli najviše karakteristika.

Nova BMW-ova serija 6 nastavlja revoluciju dizajna pod nadzorom Adriana van Hooydonka čiji je Z9 Gran Tourismo koncept iz 1999. godine postavio temelje dizajna za aktuelnu seriju 6.

"Ovim automobilom se završava puni krug. Sretan sam da imam uticaj na današnju seriju 6. Moj rad je također dio dizajna novog konceptnog kupea", rekao je Van Hooydonk.

Iako je novi automobil označen kao koncept, Van Hooydonk je potvrdio da će se produkcijska verzija razlikovati vrlo malo. Očekivane izmjene se tiču izgleda retrovizora, drugačije izduvne cijevi i točkova.

"Ono što vidite na konceptnom modelu će uglavnom biti dio automobila s kojim ćemo krenuti u proizvodnju", potvrdio je Van Hooydonk. To znači da će prednji dio automobila izgledati kao nos ajkule, imati će blago naprijed nagnutu masku i ventilacijski otvor cijelom dužinom donjeg dijela branika, te posebno dizajnirane farove koji opciono mogu sadržavati LED tehnologiju kao kod konceptnog modela.

Zadnja svjetla u obliku slova L također koriste LED tehnologiju koja je prisutna kod serije 5. Poklopac prtljažnika je suptilnijeg izgleda sa integrisanim spojlerom.

Insajderi tvrde da je automobil iste dužine ali da je širi i niži od današnjeg modela koji je dug 4.820 mm, širok 1.855 mm i visok 1.375 mm. Novi automobil odlikuje i veće međuosovinsko rastojanje što obezbjeđuje više prostora u unutrašnjosti, posebno u zadnjem dijelu. Kapacitet prtljažnika će ostati nepromjenjen i iznosit će 450 litara.

Instrument tabla je asimetrična i podsjeća na prve BMW-ove modele. Centralna konzola je blago nagnuta prema vozaču.

Detalji agregata koji će pokretati ovaj automobil još uvijek nisu poznati. Spekuliše se da će to biti kombinacija motora sa šest cilindara postavljenih u liniji i v8 benzinskog motora kao nasljednika 630i i 650i zajedno sa šestocilindričnim dizelskim motorom sa turbopunjačem koji će naslijediti odlični 636d.

Budući M6 će pokretati novi twin-turbo V8 motor.