Zbog velikog kašnjenja
61

BMW otkazao dogovor s Northvoltom za kupovinu baterija vrijedan dvije milijarde eura

D. B.
Kompanija BMW je odlučila otkazati narudžbu za baterije švedskog proizvođača Northwolta u vrijednosti od 2 milijarde eura i to četiri godine nakon što je saradnja najavljena.

U julu 2020. godine je BMW potpisao ugovor s Northvoltom te je trebao dobiti prve baterijske ćelije ove godine, no Šveđani nisu uspjeli ispuniti svoje obaveze zbog problema sa serijskom proizvodnjom te kasne dvije godine za prvobitnim planom, a uz to proizvodi i previše otpada.

Baterijske ćelije su se trebale proizvoditi korištenjem 100 posto obnovljive energije dobijene od vjetra i hidroelektrana. Handelsblatt javlja da je BMW nedavno otkazao narudžbu te da će pozvati Samsung SDI kako bi ova kompanija isporučila baterije potrebne aktuelnim električnim automobilima. Zanimljivo, BMW još uvijek ima ugovor s Northvoltom za isporuku baterijskih ćelija sljedeće generacije namijenjenih električnim vozilima Neue Klasse.

Northvolt su 2016. godine osnovala dva bivša zvaničnika Tesle, a u januaru su prikupili 5 miliona dolara za širenje postrojenja u Švedskoj kako bi mogli reciklirati baterije. U martu je kompanija počela graditi novu gigatvornicu za proizvodnju baterija u Heideu u Njemačkoj te razmišlja o novom postrojenju u Borlangeu u Švedskoj.

BMW-ova linija Neue Klasse električnih vozila će zvanično zaživjeti dolaskom produkcijske verzije modela iX3 krajem 2025. godine. Nakon ovog modela stiže električni sedan veličine aktuelne Serije 3, a potom se očekuje sedan coupeovskog oblika iX4 te karavan 2027. godine. Nasljednik aktuelnog modela iX2 također će biti dio Neue Klasse porodice.