auto
104

BMW M3 Evo III (E30): Jedan od 600 napravljenih uskoro na aukciji

Klix.ba
BMW M3 (E30), bez sumnje, spada među kultne automobile, a u prilog tome ide i činjenica da se za rijetke primjerke koji se (uglavnom) prodaju na aukcijama traže veoma visoki iznosi.

Onda nije čudno što za jedan od najcjenjenijih automobila svih vremena danas treba izdvojiti količinu novca za koju se može kupiti Porsche 911 Turbo ili McLaren 570S.

Posljednji u nizu BMW-a M3 E30 koji bi uskoro mogao promijeniti vlasnika je model M3 Evo III koji je (u samo 600 primjeraka) M odjel proizvodio 1990. godine.

Izvanredno očuvan primjerak karakterišu usisnici za hlađenje kočnica umjesto svjetala za maglu, a tu je i dodatni usmjerivač zraka, ali i drugačiji podešavajući spojler na poklopcu prtljažnika. Potencijal 2,5-litarskog četverocilindarskog atmosferskog motora na zadnju osovinu prenosi se preko Getragovog ručnog mjenjača, a automobil također ima ograničenu blokadu diferencijala i poboljšane kočnice.

Automobil je prešao nešto više od 100.000 kilometara, lakiran je, dobio je nekoliko novih mehaničkih komponenti, a izvorno je bio u vlasništvu tuning kompanije Alpina. Nekolicinu unaprijeđenja dobio je i u tuning kompaniji AC Schnitzer.

M3 Evo III ponudit će se na aukciji NEC Classic Motor Show koja će se 12. novembra održati u Birminghamu (Velika Britanija), a prema preliminarnim procjenama novi vlasnik za njega će trebati da izdvoji oko 128.000 eura.