Najmanji član M porodice
19

BMW M2 debituje u oktobru, razvijat će oko 450 KS

D. B.
Foto: Motor1
Foto: Motor1
BMW je zvanično najavio premijeru modela M2, posljednjeg automobila s M oznakom koji će se "provući" s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.

M2 G87 će otići u historiju kao model koji pokreće samo SUS motor, a koji nosi moćnu M oznaku. Njemački premium brend najavljuje M2 već neko vrijeme, a sada je definitivno potvrđeno da će biti predstavljen u oktobru. Sportski coupe se na tržištu očekuje u aprilu 2023. godine.

BMW planira svoj najmanji M model prodavati ekskluzivno s pogonom na stražnje točkove, a 3,0-litarski twin-turbo motor će razvijati oko 450 KS i bit će uparen sa standardnim 6-stepenim manuelnim ili opcionim osmostepenim M Steptronic automatskim mjenjačem. Riječ je o S58 motoru iz modela M4.

Iz BMW-a poručuju da će M2 performansama odgovarati starom modelu M2 CS, kao i da će naslijediti kočioni sistem od modela M4. Nudit će se i s karbonskim krovom kako bi se uštedjelo na težini. Uz doplatu će kupci moći dobiti karbonske kadice naprijed koje će unaprijediti sportski ambijent u unutrašnjosti. Također, tu će biti kombinacija klastera i ekrana osjetljivog na dodir smještena iza zakrivljenog komada stakla kao što je slučaj sa svakim BMW-om koji ima iDrive 8.

Novi M2 će imati iste adaptivne amortizere te gume dimenzija 275/35/19 naprijed i 285/30/20 nazad kao i M4. Trag prednjih i stražnjih točkova je širi za 5,3 cm. Model bi trebao izgledati prilično agresivno te predstavljati jasno poboljšanje u odnosu na M240i.

Do oktobra ima još puno vremena pa se iz BMW-a očekuju novi teaseri.

Vezani članci