Drži ih u životu
53

BMW još uvijek proizvodi dijelove za starije automobile, uključujući legendarni M1

D. B.
Bez obzira na proizvodnju i model, automobili stare, a što su stariji, sve ih je teže održavati i zadržati na cesti. Stoga proizvođači nastavljaju proizvoditi dijelove čija je proizvodnja odavno okončana te tako pomažu vlasnicima klasičnih automobila, a uz to i dodatno zarađuju. BMW je jedan od njih.

BMW Group Classic proizvodi dijelove za starije automobile od 1994. godine kada je prethodnik, odjel BMW Group Mobile Tradition prvobitno uspostavljen. Promjena imena se dogodila 2008. godine. Prema riječima Marca Thiesburgera, glasnogovornika BMW Group Classica, određeni automobilski dijelovi se drže u zalihama, dok se drugi proizvode po narudžbi. Ukoliko kupac želi naručiti specifičnu komponentu koja trenutno nije dostupna, vrijeme isporuke će varirati ovisno o vrsti dijela, proizvodnom kapacitetu dobavljača i lokaciji kupca. Kompanija primarno sarađuje s evropskim dobavljačima kako bi troškovi logistike bili što niži te kako bi se minimizirala emisija nastala tokom transporta.

Filteri ulja i svjećice najpopularniji su proizvodi koje kupuju vlasnici klasičnih i starih BMW-ovih automobila. Obično su najprodavaniji manji "radni" dijelovi. Brend sa sjedištem u Minhenu naziva ove "svježe" izrađene dijelove "reprodukcijama". Još uvijek postoje originalni dijelovi koji su se nekada proizvodili, a specijalni dio internet stranice BMW Group Classica prikazuje dostupne dijelove uključujući one za superautomobil M1 (E26).

Postoje reprodukcijski dijelovi za automobile stare poput Serije 02, koja se pojavila u drugom dijelu šezdesetih godina prošlog stoljeća. Dijelovi su različiti, od ručki vrata i usisne cijevi do hromiranih završetaka izduvnih cijevi te prekidača za svjetla upozorenja. BMW nudi podršku za New Six (E3), automobile koji su se nudili otprilike u isto vrijeme. Originalna Serija 3 (E21), Serija 5 (E12) i Serija 7 (E23) se nalaze na listi, kao i predivni Z8 (E52) roadster.

Opsežna lista cijena ne postoji, jer one variraju od zemlje do zemlje, posebno imajući u vidu različite porezne stope širom svijeta. Dijelovi su dostupni direktno putem BMW-ovih dilera, kao i certificiranih partnera BMW Group Classica. Većina ovih prodavnica nalazi se u Evropi, ali ih ima i u Japanu, Maleziji i Indoneziji.

Pored rezervnih dijelova, kompanija vodi i namjensku radionicu u Minhenu u sjedištu BMW Group Classicsa. Stariji automobili se mogu servisirati na ovom mjestu, a Marc Thiesburger je za Motor1 rekao da vlasnici imaju pomoć prilikom restauriranja svojih voljenih automobila.

Vezani članci