Jedan od pet
22

BMW 3.5 CSL IMSA ide na aukciju, očekuje se cijena do 2,2 miliona dolara

D. B.
Aukcija kuća RM Sotheby's nudi veoma rijadak automobil koji će definitivno biti prodan za milionski iznos.

Radi se o BMW-u CSL IMS-a sa 3,5-litarskim motorom koji je proizveden 1974. godine i ovo je jedan od svega pet postojećih primjeraka. Četiri su aktivno korištena za utrke uključujući ovaj te su bili veoma uspješni.

CSL je debitovao na utrci 24 sata Daytone u februaru 1975. godine, ali je zbog problema s motorom utrku završio ranije. BMW je nastupio mjesec dana kasnije na utrci 12 sati Sebringa gdje je pobijedio. Vozač Brian Redman je za upravljačem bio ukupno sedam sati. Automobil se nastavio koristiti za utrke 1976, godine te je bilježio uspjehe među kojima je i pobjeda na utrci 6 sati Silverstonea u maju. Godine 1978. je postavio rekord u IMSA GT seriji na stazi Laguna Seca.

Automobil s brojem šasije 987 je kasnije kupio Vasek Polak, poznati biznismen iz Californije, koji je bio vlasnik trkaćeg tima i kolekcionar. Nakon što je preminuo 1997. godine, CSL je prodan aktuelnom vlasniku Henryju Schmittu, direktoru BMW-a u San Franciscu. On je vozio automobil na nekoliko utrka te je detaljno bilježio nastipe.

Očekuje se da će novi vlasnik izdvojiti između 1,5 i 2,2 miliona dolara .

Vezani članci