Bentley restaurirao model Corniche uništen u Drugom svjetskom ratu

Bentley restaurirao model Corniche uništen u Drugom svjetskom ratu
29
D. B.
12.8.2019. u 10:31
3
komentara
29

dijeljenja
1/11
2/11
3/11
4/11
5/11
6/11
7/11
8/11
9/11
10/11
11/11
Kompanija Bentley je restaurirala svoj model Corniche koji je bio uništen tokom Drugog svjetskog rata.
Radi se o automobilu koji je napravljen 1939. godine, čiji je vlasnik Andre Embiricos poželio da njegov četverotočkaš bude više sportski te je taj zadatak povjerio trećoj strani koja je unaprijedila ovu klasičnu limuzinu.

Međutim, Bentleyjevi inžinjeri su mu se divili te su željeli kreirati zvaničnu fabričku verziju. Corniche je bio baza, a Bentley je ubrzano radio na prototipu koji je imao lakšu karoseriju te tunirani 4,25-litarski motor.

Automobil je završen u maju 1939. godine nakon čega je dostigao brzinu veću od 160 km/h. Potom je poslan u Francusku na cestovno testiranje, gdje je krenulo po zlu. U julu 1939. godine ga je udario autobus, automobil je popravljen do augusta, ali je vozač zadužen za obavljanje testova doživio novu nesreću. Jedan automobil se zaustavio ispred njega, zbog čega je u namjeri da izbjegne sudar vozač udario u drvo i prevrnuo automobil na bok. Automobil je trebao biti pokazan na izložbi te su popravke morale biti obavljene brzo.

Bentley je odvojio karoseriju i šasiju koju je poslao na popravke u Crewe, dok je karoserija popravljena u Francuskoj odakle je trebala biti poslana u Englesku gdje bi automobil ponovo bio sastavljen.

No, greška administracije je rezultirala kašnjenjem transporta pa je u međuvremenu uslijedio bombardovanje Dieppea tokom kojeg je karoserija uništena.

Međutim, volonteri fondacija WO Bentley i Sir Henry Royce Memorial su odlučili vratiti automobil u život pa je konačno završen.

Posao je obavio Mulliner koji je koristio originalne tehničke skice, originalne MkV komponente i potpuno novu karoseriju. Bentleyjevo osoblje je projektu posvetilo svoje slobodno vrijeme, a nakon mnogo sati istraživanja i rješavanja problema, projekt je uspješno završen te Corniche može živjeti novi život.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...