3.000 eura po automobilu
0

Beč potiče upotrebu taksi vozila na zemni gas

Sarajevo-x.com
Grad Beč već dvije godine podstiče upotrebu vozila na zemni gas, a sada prelazi na novu ciljnu grupu - taksi vozila.

U prvoj fazi razgovora na temu uvođenja taksi vozila na zemni gas, Beč je istraživao zainteresiranost taksi preduzeća za promjene voznog parka. Pokazalo se da je zainteresiranost za podsticajnim mjerama u oblasti kupovine novih ekoloških CNG automobila velika i da je nova tehnologija shvaćena kao poboljšanje i inovacija voznog parka bečkih taksi preduzeća.

Mnogobrojna iskustva stručnjaka sa vozilima na zemni gas pokazala su da ova vrsta vozila ne samo da čuva okolinu, nego i rasterećuje budžet. U Beču trenutno saobraća 4.000 taksi vozila, a u upotrebi je već i 50 vozila na zemni gas. Sve više benzinskih pumpi nudi zemni gas kao najbolju alternativu. Trenutno u Beču postoji 15 takvih pumpi.

U poređenju sa benzinskim motorima, automobili na zemni gas uštede ukupno 20% CO2, 85% azotnog oksida i 90% štetnih gasova koji pogoduju stvaranju ozona. U poređenju sa dizel vozilima, izbacivanje gasova štetnih po okolinu je kod motora koji koriste zemni gas mnogo manja (80% manje azotnih oksida i potencijala za stvaranjem ozona). Za razliku od dizel motora, motori na zemni gas ne emituju čestice čađi, a samim tim ni mikroprašinu.

Taksi vozila koja su prešla na korištenje zemnog gasa nosit će oznaku "Ja vozim na zemni gas“, kako bi se razlikovala od drugih vozila sa standardnim gorivom. Akcija poticaja počinje 1. juna, a trajat će do kraja maja 2010. godine.

U prvoj godini poticaje će dobiti 100 vozila, odnosno po dva vozila u svakom taksi preduzeću. Svaku promjenu taksi vozila grad će poticati sa 3.000 eura. U taksi vozilima korisnici usluga moći će dobiti više informacija o automobilima na zemni gas i podsticajnoj akciji Beca, jer i sami građani ovu akciju mogu iskoristiti za svoje lične potrebe.