auto
0

Automobilska industrija želi zaštititi okoliš

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Na Motor Showu koji se jednom godišnje održava u Tokiju predstavljaju su najnoviji izumi motorne industrije. Tako je i ove godine publika imala priliku vidjeti neke nove primjerke svjetske automobilske industrije koji će zasigurno ući u historiju, a proizvođači se sve više obaziru i na ekologiju.

Kada je Toyota 1995. godine na ovom sajmu predstavila prototip futurističkog Priusa kojeg pokreće kombinacija benzina i električne energije, mnogi su mislili da ovakav projekt neće uspjeti. Čak i dvanaest godina kasnije, Toyota pokušava na istom principu proizvoditi automobile koji će dati novi smjer automobilskoj industriji.

Stoga se sa sigurnošću može tvrditi da je utrka za pokretačem automobila koji će biti iznimno povoljan za okoliš jača nego ikada. Potraga za alternativnim izvorima energije sve je intenzivnija.

"Budućnost će zasigurno donijeti nove mogućnosti pokretanja automobila koji će biti povoljni za okoliš. Na tom polju veliki posao je uradila Toyota, ali i drugi proizvođači nisu odustali od potrage“, objasnio je u razgovoru za AP Christopher Richter, analitičar automobilske industrije.