{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Automatizirani mjenjač u Volkswagenovom modelu Up!

17.8.2012. u 11:02
0
1
Automatizirani mjenjač u Volkswagenovom modelu Up!
0
Volkswagen up!, u varijantama opreme move up! I high up!, od sada ima automatizirani ručni mjenjač. Ovaj mjenjač, poznat i pod skraćenicom ASG, povećava udobnost promjena brzina, dok u isto vrijeme evidentno smanjuje potrošnju goriva.

Inovativni sekvencijalni ručni mjenjač u najmanjem modelu Volkswagenove game nudi stepene „D", „N" i „R". U automatskom modusu „ D" prioritet je stavljen na udobnost i smanjenje potrošnje goriva, koja je niža u odnosu na tradicionalni automatski mjenjač pa čak i na klasični ručni mjenjač.

U odnosu na konvencionalni automatski mjenjač, ASG u ovom omiljenom gradskom automobilu ipak ima neke specifičnosti: na primjer, ASG se odlično „snalazi“ bez stepena namijenjenog za parkiranje „P". Stoga up! neće krenuti u položaju ručice „P" (kako je inače uobičajeno), već kada se ručica mjenjača nalazi u poziciji „N" (praznom hodu). A kada up! zaustavite u drive- položaju „D" , automatski se uključuje prva brzina mjenjača. Isto tako, up! neće samostalno krenuti oslobodite li kočnicu – on će se pokrenuti tek nakon što date komandu pritiskom na papučicu gasa.


ASG predstavlja alternativu serijskom 5-stepenom ručnom mjenjaču, koji je zadužen za prijenos snage u verzijama modela up! sa 44 kW / 60 KS i 55 kW / 75 KS. Doplata za automatizirani ručni mjenjač ASG iznosi 1600,- KM. Kuriozitet predstavlja činjenica da uz svaki up! opremljen ASG mjenjačem dolazi i elektronski program stabilizacije ESP, gratis .

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: