auto
26

Audi ulaže 24 milijarde eura za razvoj 10 novih modela

Klix.ba
Audi je objavio kako u periodu do 2019. godine planira uložiti oko 24 milijarde eura u razvoj novih modela.

Iz Audija nisu tačno specificirali gdje će investirati toliki novac, ali su potvrdili da će skoro 70 odsto tih sredstava utrošiti na razvoj novih modela i novih tehnologija.

U vezi novih tehnologija iz Audija tvrde da će svoj fokus staviti na razvoj izuzetno ekonomičnih motora sa unutrašnjim sagorijevanjem kao i na razvoj alternativnih tehnologija koje utiču na efikasnost i potrošnju goriva. Audi također ostaje fokusiran i na azvoj plug-in hibridnih modela kao i automobila s pogonom na gorive ćelije, te su istakli da ovakvi automobili mogu odmah ići u serisku proizvodnju, čim se ispoune zahtjevi za naophodnom infrastrukturom koja je potrebna za napajanje ovakvih automobila.

Audi je istakao da će do 2020. godine predstaviti deset novih modela, pa iako nije bilo konkretnih najava iz Audija su potvrdili da se mogu očekivati novi modeli u Ci D segmentu, kao i novi crossoveri kao što je to Q1 koji je već najavljen za 2016. godinu.

Ostatak ove pozamašne investicije biće usmjeren na razvoj napredne povezivosti kao i sistema za pomoć vozaču, dok će dio sredstava biti i finansijska injekcija za neke njihove proizvodne mreže, gdje bi pogoni u Ingolstadtu i u Neckarsulmu trebali dobiti značajan finansijski podstrek.