auto
8

Audi se povlači iz WEC-a, a VW iz WRC-a

Klix.ba
Zvanična objašnjenja i jednih i drugih su buduća učešća u nekim drugim šampionatima, ali bolji poznavaoci prilika tvrde da su razlozi povlačenja Audija i Volkswagena iz elitnih svjetskih šampionata prouzrokovani ogromnim troškovima afere "dieselgate".

U Audiju su prije nekoliko dana objavili da će se s krajem ove sezone povući iz FIA WEC šampionata (World Endurance Championship) u kojem kao tvornička ekipa nastupaju od 1999. godine.

U proteklih 17 godina Audi Sport je u najsnažnijoj kategoriji (LMP1) u višesatnim trkama izdržljivosti ostvario izuzetne rezultate, čemu svakako ide u prilog i činjenica da su na legendarnoj trci 24 sata Le Mansa u 17 nastupa na najvišem podijumu završili čak 13 puta.

Audijeva prisutnost u trkama izdržljivosti, definitivno, završava s krajem ovogodišnjeg WEC šampionata. U trkaćem odjelu Audija kažu da su budući planovi usmjereni prema šampionatu Formula E, a tu je i prisutnost u DTM šampionatu.

S odlaskom Audija iz WEC-a, kako sada stvari stoje, u najsnažnijoj klasi naredne sezone ostaju samo Porsche i Toyota.

Ubrzo nakon vijesti iz Audija stigla je i informacija iz Volkswagenove tvorničke rally ekipe: „Nakon završetka ovogodišnje sezone povlačimo se iz WRC šampionata.“

Podsjećanja radi, Volkswagen je u WRC-u (World Rally Championship), uključujući i aktuelnu sezonu koja se bliži kraju, ostvario izvanredne rezultate (četiri uzastopne konstruktorske i četiri vozačke titule).

Četverostruki šampion Sebastien Ogier, Jari-Matti Latvala i Andreas Mikkelsen za narednu će WRC sezonu morati da pronađu svoje mjesto u nekim drugim ekipama, a budući planovi Volkswagenovog trkaćeg odjela okrenuti su prema podršci privatnim timovima na nastupima na kružnim i (rally)cross trkama.