auto
0

Audi dobitnik nagrade Red Dot za dizajn

Sarajevo-x.com
Audi je drugu godinu zaredom odlikovan jednom od najprestižnijih nagrada za dizajn u svijetu - "red dot: client of the year". Centar za dizajn Nordrhein-Westfalen odlučio je još jednom titulu "client of the year" dodijeliti ingolstadtskom brandu za izvrsnost dizajna na području komunikacije. Ovim je Audi potvrdio prošlogodišnji uspjeh: zajedno sa svojim dizajnerskim agencijama marka s četiri prstena osvojila je čak devet prestižnih nagrada "red dot design", više od bilo kojeg konkurenta.

Nagradu za najboljeg nalogodavca Audiju je dodijelio međunarodni žiri u sastavu najvećih dizajnerskih imena u svijetu. Naime, članovi žirija bili su impresionirani Audijevom širokom paletom ponude na području komunikacijskog dizajna

"Audi je sinonim za kvalitet i raznolikost; od sajamskog paviljona sve do instalacija na otvorenom. Ovaj proizvođač automobila sarađuje s najvećim kreativcima ove branše, te je zato jedinstven i neponovljiv", izjavio je prof. dr. Peter Zec, inicijator i CEO nagrade "red dot".

Još jedna potvrda stigla je za uspješnu saradnju s najboljim partnerima: devet "red dot" nagrada otišlo je u ruke sedam Audijevih agencija za dizajn, za izuzetne komunikacijske rezultate u znaku četiri prstena – od print kampanje do prezentacije na Consumer Electronics showu u Las Vegasu.

Ugledna nagrada "red dot: best of the best" svrstala je dva jedinstvena projekta u sam vrh svjetskog komunikacijskog dizajna: "Qube 3", staklena kocka koja prenosi karakteristike novog Audija Q3 u spektakularan prostorni doživljaj, kao i performans-instalacija pod imenom "Outrace": posjetioci Trafalgar Squarea i međunarodni auditorij kod kuće mogao je logiranjem na web stranicu pomoću mobitela ili računara slati direktne poruke robotima, koji potom po zraku ispisuju svjetlosna slova.

"Audi je progresivna premium marka. I u našoj komunikaciji želimo uvijek iznova donositi iznenađenja, kako bi stvarali nove, zanimljive pristupe – ali pri tome uvijek ostati jedna i jedina marka s četiri prstena", objasnio je Lothar Korn, Audijev šef marketing komunikacije.

Svečano uručenje nagrade "client of the year" uslijedit će na gala večeri "red dot", 7. oktobra u Berlinu. Tom prilikom nagrade "red dot" bit će dodijeljene i Audijevim agencijama za dizajn. Potom će se, u okviru posebne prezentacije pod nazivom "Design on stage – winners red dot award: communication design 2011" koja traje sve do 16. oktobra, predstavljati svi nagrađeni saradnici. Paralelno uz ovu prezentaciju će "international yearbook communication design 2011/2012" prikazivati najbolje od 6.468 prijavljenih konkurentskih priloga.

Nagrada "red dot", svojevrsna svjetska oznaka vrhunske dizajnerske kvalitete, dodjeljuje se od 1955. godine pod okriljem Centra za dizajn Nordrhein-Westfalen, samo najboljim u području produkt dizajna, komunikacijskog dizajna i dizajn koncepta.

Natjecatelji za ovu uglednu nagradu stižu iz različitih industrija i branši – od proizvođača namještaja do centara za istraživanja. Od 1993. godine međunarodni stručni žiri u više je navrata prepoznao i nagradio marku Audi u kategoriji komunikacijskog dizajna: samo u proteklih deset godina marka s četiri prstena dobitnik je čak 58 "red dot" nagrada.