Historija puna trka
5

Alfa Romeo se vraća kao sponzor slavne trke 1000 Miglia 2019.

Klix.ba
Trideset sedmo izdanje manifestacije koju je Enzo Ferrari prozvao "najljepšom trkom na svijetu“ biće održano od 15. do 18. maja na tradicionalnoj stazi Brescia - Rim - Brescia.

Ovaj događaj koji ljubitelji automobilizma ne bi smjeli propustiti ponovo ima Alfa Romeo kao auto-moto sponzora: simbioza marke i ovog legendarnog relija obnovljena je na još tri godine. Kao i uvijek, nekoliko izvrsnih Alfa Romeo modela koji se nalaze u Museo Storico Alfa Romeo – La macchina defl tempo u Arezeu, iz kolekcije FCA Heritage, odjeljenja grupe posvećenog zaštiti i promovisanju kulturnog nasljeđa italijanskih brendova FCA, biće prikazani na događaju u Bresciji. Ovi historijski dragulji pridružiće se paradi trideset Giulia i Stelvio modela, koji su zvanični automobili Trke 1000 Miglia 2019.

Trka 1000 Miglia je već više od devedest godina vrhunska ekspresija strasti prema automobilima. Osnovana je 1927. kao masovna start trka koja počinje i završava se u Bresciji, sa stazom koja vodi do Rima i nazad preko italijanskog poluostrva, u dužini od 1600 kilometara, ili hiljadu milja (mille miglia). Godine 1928. tokom drugog izdanja trke, Alfa Romeo je osvojio i solo i timsku titulu, a svih njegovih osam automobila su uspješno okončali trku. Sveukupno, na trkama, od kojih je posljednja održana 1957. godine, Alfa Romeo pobjedio je nevjerovatnih 11 puta: što je rekord koji nikada neće biti oboren, i koji je zapečatio nerazdvojan spoj dva brenda koje krasi posebna slava na svjetskoj auto-moto sceni.

Pored toga, pobjede na Trci 1000 Miglia su samo jedan od mnogih pokazatelja važnosti trka u okviru identiteta brenda Alfa Romeo, koji je odnio pobjede u vrhunskim auto-moto događajima u prošlosti i danas, od DTM-a do Targa Florio, a ne treba zaboraviti ni Formulu 1. Zapravo, Alfa Romeo je pobedio na prvom izdanju Grand Prix šampionata 1950. godine, kada je Nino Farina vozio Alfa Romeo 158. A sljedeće godine, Juan Manuel Fangio ponovio je to u sezonskoj pobjedi na Formuli 1 u vozilu Alfa Romeo 159. Danas, legenda prati tim "Alfa Romeo Racing", što je novo ime tima koji će se u 2019. trkati u automobilima opremljenim sa Ferrari pogonskom jedinicom.

Održavajući ovo tehničko nasljeđe vrlo živim, na Sajmu automobila u Ženevi, ova marka će predstaviti uzbudljive modele Giulia Quadrifoglio i Stelvio Quadrifoglio u okviru ograničene serije "Alfa Romeo Racing“, koji slave legendarnu trkačku prošlost brenda Alfa Romeo, kao i dolazak novog italijanskog vozača na scenu Formule 1: Antonio Đovinaci priključio se timu Alfa Romeo Racing zajedno sa Kimijem Raikonenom, svjetskim šampionom 2007. godine.

Vezani članci