Poznati simbol sreće
121

Alfa Romeo obilježava stogodišnjicu svoje čuvene djeteline s četiri lista

E. L.
Prva djetelina s četiri lista (Quadrifoglio) krasila je Alfa Romeo RL s kojim je trkač Ugo Sivocci 1923. godine pobijedio na trci Targa Florio.

Davne 1923. godine trkač Ugo Sivocci je uoči trke Targa Florio na svoj Alfa Romeo RL stavio bijelu kvadratnu naljepnicu na kojoj je bila djetelina s četiri lista koja mu je na kraju donijela sreću, jer je prestižnu italijansku trku završio na prvom mjestu.

I tako je rođen simbol koji se do današnjih dana veže uz trkaće i sportske modele Alfa Romea, a zajedno sa obilježavanjem 100. rođendana djeteline (kasnije na bijelom trokutu) u Milanu su se osvrnuli i na 60. rođendan čuvenog odjela Auto Delta u kojem su zaduženi za Alfine trkaće aktivnosti.

Centralna svečanost zakazana je za 5. mart i bit će upriličena u muzeju Alfa Romea u Areseu (Milano), a velika parada Alfinih automobila koji na sebi nose Quadrifoglio amblem održat će se 25. juna.

Posljednji model Alfa Romea s prepoznatljivom djetelinom na blatobranima je nedavno predstavljena jedinstvena kreacija kompanije Zagato koja se krije iza naziva Giulia SWB, a osvrt na Alfine modele SZ i Giulia TZ zasnovan je na skraćenoj platformi/mehanici Giulije Quadrifoglio GTAm.