Na čekanju
5

Alfa Romeo: Nasljednik modela 166 neće se pojaviti prije 2021. godine

Klix.ba
Model više srednje klase kojim će Alfa Romeo konkurisati Audiju (A6), BMW-u (Serija 5) i Mercedesu (E-Klasa), na žalost poklonika italijanskog brenda, neće se pojaviti na tržištu prije 2021. godine.

S obzirom da je kompanija Alfa Romeo proizvodnju svog najvećeg modela 166 završila sada već davne 2005. godine (2007. s upravljačem na desnoj strani), dok nekolicina drugih automobilskih kompanija bez prekida proizvodi i uspješno prodaje svoje modele više srednje klase, pomalo je neočekivana vijest iz italijanske automobilske kompanije prema kojoj nasljednik modela 166 neće biti predstavljen prije 2021. godine.

Alfa Romeo će prije predstavljanja svog novog najvećeg sedana, koji će (ako se desi) svoje mjesto pod suncem potražiti među automobilima kao što su Audi A6, BMW 5 i Mercedes E, prvo ponuditi "osvježena" izdanja modela Giulia i Stelvio od kojih grupacija FCA očekuje mnogo na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, iako su augustovski prodajni rezultati Alfe u SAD-u ispod očekivanja, jer je Giuliu kupilo samo 916 kupaca. Istovremeno, Amerikanci su u istom mjesecu kupili 5.379 BMW-a Serije 3.

Za Alfu bi mogla biti utješna činjenica da svi proizvođači automobila D segmenta (i u Americi i u Evropi) generalno bilježe pad prodaje, jer njihovo mjesto preuzimaju mjerama komparativni crossoveri i SUV-ovi pa bi Alfine probleme s prodajom Giulije trebao anulirati nedavno predstavljen model Stelvio.

Potražnja za crossoverima i SUV-ovima ne jenjava, a i to bi mogao biti jedan od razloga zbog kojih Alfa Romeo odgađa predstavljanje svog najvećeg sedana.

Vezani članci