Komentari (4)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Donekle je autor clanka u pravu, mada se spominju enormne kolicine vanadija, koji ima dosta bolja svojstva sto se tice brzine punjenja, trajnosti baterije. U Norveskoj su pronadjene, koliko ih ima da su i Kinezi utrtali najavivsi ogranicavanje isporuke ruda za proizvodnju baterija.
Efikasnost SUS motora je 35%, a elektromotora 90%. Preostalih 10% i 65% je nesta sto zovemo entropija ili laički rečeno, neuhvatljivi gubici energije koji nastaju pretvaranjem energije iz jednog oblika u drugi (toplota, buka, vibracije, trenje itd)
Efikasnost SUS motora na benzin je svega 12-20% - na dizel od 30-40%. Elektromotor ima stvarnu efikasnost do 80% u najboljem slučaju. Entropija kao termin možda nije ponajbolji odabir sinonima za "neuhvatljive gubitke energije" - šačica inteligentnog svijeta će ipak razumjeti što si htio reći ali će te velikovećinski ostatak podvesti pod kategoriju preseravatora koji se kurči terminima... Jbg, zapalo te da gravitiraš području naseljenom primitivnim svijetom. Živio!
Nema savrsene, vozila na elektricni pogon su upravo zbog tih „savrsenih celija” najopasnije prijevozno sredstvo! S tim ako se gdje zabijes auto citavo plane u sekundi….