auto
0

3,1 milijarde eura za razvoj nove Astre

FENA
General Motors će uložiti 3,1 milijarde eura u razvoj nove generacije Astre, koja bi se na tržištu trebala pojaviti za tri godine.

Različite izvedbe nove Astre proizvodit će se u Ellesmere Portu (Engleska), Bochumu (Njemačka), Gliwicama (Poljska) i Trollhättanu (Švedska), a prodavat će se diljem svijeta pod značkom Opela, Saturna i Chevroleta. Proizvodnja nove generacije trebala bi početi krajem 2009., dok bi prvi primjerci na evropsko tržište stigli početkom 2010.

Posljednja objava GM-a označava odgodu programa Astra, čiji je start prvotno bio planiran za proljeće 2009. Iz najavljenih lokacija proizvodnje nove generacije Opelovog kompakta ispuštena je belgijska tvornica u Antwerpenu, što je razlog brizi 4500 radnika koji trenutno rade na proizvodnji Astre u izvedbama s trojim i petorim vratima te karavanske i kabrioletske inačice.

Neovisno o planovima za novu generaciju, zamah flandrijskog pogona bit će oslabljen već ove godine. Razlog je smanjena potražnja za aktualnim modelom, sasvim očekivana u ovoj fazi životnog ciklusa (Astra je na tržištu od 2004.). Slaba je to utjeha za 1400 zaposlenih, koji će zbog ukidanja jedne smjene morati potražiti nova radna mjesta.

Zalazak sunca za Belgijance, kako to obično biva, označio je svanuće za 2200 radnika u engleskom pogonu u Ellesmere Portu, koji su prije GM-ove objave već spakirali kofere i bili pred izlaznim vratima. Neočekivano dobre vijesti označile su i ponovno uvođenje treće smjene, ukinute prije godinu dana, kada je dugoročan opstanak tvornice došao pod znak pitanja te zapošljavanje dodatnih 900 radnika. Kada započne proizvodnja nove Astre, od tvornice u Ellesmere Portu očekivat će se proizvodnja 180.000 jedinica godišnje, odnosno 40 svakog sata.