Ustavni sud odbio žalbu
13

Zora Trninić će odslužiti 10-godišnju kaznu: Navela ljubavnika da joj ubije muža pa prodala imovinu

M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ustavni sud BiH odbio je žalbu Zore Trninić koja je osuđena na 10 godina zatvora zbog ubistva muža Perice koje je počinila sa svojim ljubavnikom Miladinom Bosnićem 30. augusta 2015. godine u Drvaru.

Trninić se žalila na presudu Vrhovnog suda FBiH i tražila od Ustavnog suda BiH da donese privremenu mjeru kojom će obustaviti izvršenje kazne zatvora. Ona je proglašena krivom da je naručila ubistvo svog supruga i da je na dan ubistva rekla svom ljubavniku da joj se muže nalazi u sječi šume na području Ataševca kod Drvara. Bosnić je uzeo lovačku pušku, odvezao se na lokaciju i ubio Pericu Trninića pucavši mu u glavu. Osuđen je na 14 godina zatvora.

U obrazloženju Ustavnog suda BiH navodi se da je Kantonalni sud Kantona 10 utvrdio nakon provedenog dokaznog postupka da je Trninić potakla Bosnića na ubistvo njenog supruga što su dokazali iskazima svjedoka, ali i porukama koje su pronađene na telefonu koje je slala Bosniću. U porukama se navodilo "Eno ga kod štale, sam je, ići će u šumu", "Ne vidim više štalu, ako hoćeš dođi kod štale, tu je najlakše", itd. Tu su i brojni drugi forenzički dokazi. Utvrđeno je da su Bosnić i Trninić bili u vezi duži period i da joj je Perica bio smetnja. Također, navodi se da je slala poruke i drugim muškarcima tražeći osobu koja će ga ubiti.

I Vrhovni sud FBiH je odbio njenu žalbu navodeći da je prvostepena presuda utemeljena na konkretnim dokazima te da je ocjena dokaza izvršena pojedinačno i u međusobnoj vezi pa činjenično stanje nije pogrešno i nepotpuno utvrđeno. Trninić se žalila kako je optužba prekoračena, na način na koji je sud ocijenio dokaze i dr.

Ustavni sud BiH je utvrdio da je osuđujuća presuda protiv apelantice zasnovana na analizi i ocjeni velikog broja dokaza, a ne na jednoj sms poruci i na pismu.

"Ustavni sud zaključuje da nije povrijeđeno pravo iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. Evropske konvencije, kada je prvostepeni sud proveo veliki broj dokaza koje su predložili odbrana i Tužilaštvo, koji su ocijenjeni pojedinačno i u međusobnoj vezi, pri čemu nije izostala analiza provedenih dokaza te je van razumne sumnje utvrđeno da je apelantica počinila krivično djelo za koje je proglašena krivom, za šta je sud dao jasno, argumentirano i cjelovito obrazloženje koje se ne doima proizvoljnim, kako u segmentu činjeničnog utvrđenja tako i u segmentu primjene materijalnog i procesnog prava s intervencijama koje je uradio sud u odnosu na optužnicu, a koje su rezultat utvrđenog činjeničnog stanja i odnose se na pravnu kvalifikaciju djela, a što je sve potvrđeno odlukom Vrhovnog suda, koja je ispitala i odgovorila na sve žalbene navode apelantice", navodi se u zaključku Ustavnog suda BiH.

Podsjetimo, Trninić i Bosnić su uhapšeni mjesec nakon ubistva Perice čije su tijelo pronašle komšije. Istragom je utvrđeno da su njih dvoje detaljno isplanirali ovo ubistvo. Samo dan nakon što joj je muž ubijen, Zora je prodala 250 ovaca koje je imao njen pokojni suprug, a istragom je utvrđeno da je planirala novac podijeliti sa svojim ljubavnikom.

U pretresu objekata koje je Bosnić koristio u mjestu Podovi policija je pronašla dvije automatske puške, snajpersku vojnu pušku i bombu, pa je, pored ubistva, osuđen i za neovlašteno držanje oružja i eksplozivnih predmeta na tri mjeseca zatvora.