vijesti
0

Učestali napadi vukova u Milićima

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U selima milićke opštine tokom proteklih mjesec dana prijavljeno je da su vukovi ili psi lutalice zaklali od 50 do 60 ovaca, rekao je danas Srni šef opštinske Komunalne policije Rajko Dukić.

"Učestale su prijave od naših poljoprivrednika. Najdrastičniji su primjeri u selu Vukovići i na Milića brdu gdje je zaklano nekoliko desetina ovaca. Nanesena je ogromna šteta stočarima", naveo je Dukić.

Prema njegovim riječima, simptomatično je da su se napadi dešavali na gotovo cijelom području milićke opštine, osim gradskog, i nema sela gdje krvoločne zvijeri nisu počinile pokolj.

O ovom problemu namjeravaju ozbiljno da se pozabave i u nadležnim opštinskim službama, jer ako su zvijeri sada toliko agresivne, šta će biti zimus, kada će do hrane biti još teže doći u brdskim predjelima, pribojavaju se u Komunalnoj policiji.

"Mi smo, kao služba, sa pretpostavljenima u lokalnoj upravi konstatovali da je neophodno sa lovačkim društvom organizovati hajku na pse lutalice, odnosno vukove. Na neki način, lovci imaju i zakonsku obavezu da to organizuju", tvrdi Dukić.

Veterinarski inspektor u opštini Milići Rada Petković ističe da nema ništa netipično u ponašanju vukova ili pasa lutalica kada je riječ o napadu na stoku u opštini Milići i regiji, a njihovu pojačanu agresivnost objašnjava dugotrajnom sušom i nedostatkom hrane.