Podaci Rosstata
24

U Rusiji raste broj slučajeva alkoholizma: Posljedice pandemije, geopolitička situacija...

D. B.
Ruska federalna agencija za statistiku, Rosstat", saopćila je da je došlo do prvog porasta broja slučajeva alkoholizma u cijeloj zemlji nakon više od deset godina. Taj porast bi mogao biti uzrokovan stresom koji potiče još od pandemije koronavirusa, kao i "intenziviranjem geopolitičkih konfrontacija", smatraju eksperti.

Navodno, porast slučajeva alkoholizma u Rusiji je znatno manji u odnosu na SAD i Veliku Britaniju.

U izvještaju Rosstata se navodi da između 2010. 2021. godine broj novodijagnostikovanih pacijenata s ovisnošću o alkoholu i s alkoholnom psihozom smanjio sa 150. na 53.000 ljudi, no 2022. godine je taj broj počeo rasti. Ljekari su saopćili da je zabilježeno 54.200 novih slučajeva alkoholizma, dok 12.900 ljudi pati od alkoholne psihoze.

Prvobitno smanjenje konzumacije alkohola u zemlji uveliko se pripisuje nizu mjera koje je poduzela vlada, kao što su ograničavanje prodaje i reklamiranja alkohola, ali i državni programi usmjereni na promociju zdravog načina života. Ove politike su također dale doprinos smanjenju smrtnosti od trovanja alkoholom za više od 53 posto u proteklih 15 godina.

Međutim, pozitivni trend je pokvaren, navodi rusko ministarstvo zdravlja, koje je zabilježilo "blagu negativnu dinamiku" u pogledu alkoholizma i smrtnih slučajeva povezanih s alkoholom nakon pandemije koronavirusa.

Psihijatar i narkolog Ruslan Isaev je rekao da je od početka pandemije primjetan porast slučajeva alkoholne psihoze, kao i zahtjeva za liječenjem. Prema njegovim riječima, skok se može pripisati "društveno-ekonomskim potresima, pojačanim geopolitičkim konfrontacijama i pritiscima sankcija".

Neki sugerišu da podaci Rosstata ne daju potpunu sliku. Direktor nacionalnog istraživačkog centra za nekrologiju pri ruskom ministarstvu zdravlja, Tatjana Klimenko, izjavila je da brojke agencije pokazuju "neznačajnu fluktuaciju" tokom pandemije, ali nisu pokazatelj ukupnog rasta.

U međuvremenu, povećana konzumacija alkohola zabilježena je i u drugim zemljama nakon pandemije. U SAD-u se konzumacija alkohola godinama povećava te je doživjela ubrzani rast tokom karantina uvedenog usljed pandemije koronavirusa. Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih alkoholom je također naglo porastao u tom periodu, za više od 45 posto.

U Velikoj Britaniji je došlo do porasta kupovine alkohola za 23 posto tokom pandemije, a to je rezultiralo značajnim povećanjem smrtnih slučajeva povezanih s alkoholom, uključujući neviđeno povećanje smrtnih slučajeva od 21 posto usljed bolesti jetre, posebno među alkoholičarima.