Akcije još traju
213

U hotelu u Zvečanu uhapšen dvojac povezan s terorističkim napadom na Kosovu, pronađeno i oružje

M. G.
Kosovska policija nastavlja s hapšenjima na sjeveru Kosova nakon terorističkog napada u Banjskoj u nedelju ujutro, koji je rezultirao ubistvom kosovskog policajca i smrću četvorice Srba koji su učestvovali u napadu.

Kasno sinoć, kosovska policija je uhapsila još dvije osobe u hotelu u Zvečanu, gdje je također pronađeno oružje. Ovime se broj uhapšenih Srba popeo na osam.

Posljednja informacija koja stiže glasi da je V. T., jedan od ranjenih u sukobu, osumnjičen za napad na ustavni poredak i sigurnost Kosova.

Odluka o pritvoru od 30 dana donesena je u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova, gdje se V. T. trenutno nalazi na liječenju.

Identitet osoba uhapšenih sinoć još uvijek nije poznat, a kosovska policija tvrdi da je u hotelu pronađena značajna količina oružja te se ispituje njihova povezanost sa grupom koja je izvršila napad na kosovsku policiju i ranila dvojicu policajaca.

Ranije su uhapšeni B. S. i V. T. u blizini Banjske, obojica sa sjevera Kosova. Oni su uhvaćeni u zoni sukoba, nedaleko od manastira Banjska, tokom povlačenja grupe od oko tridesetak Srba koje vlasti u Prištini smatraju odgovornim za sukob sa kosovskom policijom.

Prema nezvaničnim izvorima, B. S. i V. T. su nosili zelene uniforme, dok kosovski izvori tvrde da su obojica ranjeni. Srpski izvori, međutim, tvrde da B. S. nije ranjen i da se ne nalazi u bolnici u Prištini.

Ukupno četvero Srba je uhapšeno tokom nedjeljnog oružanog sukoba. Oni nisu bili uniformisani, ali policija tvrdi da su kod njih pronađene radio stanice i komunikaciona oprema te da su pružali logistiku i pomoć grupi koja se izvlačila iz zone sukoba. Svima je trenutno određen pritvor od 48 sati.