Prednjači Švedska
17

Svjetsko Cochrane istraživanje: Nauka potvrdila koristi prelaska pušača na manje štetne alternative

Klix.ba
Istraživanja su pokazala zanimljive rezultate o alternativama pušenju (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Istraživanja su pokazala zanimljive rezultate o alternativama pušenju (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Podizanje svijesti o potencijalno manje štetnim alternativama pušenju postalo je sve više zastupljeno, dok su alternativni proizvodi već našli mjesto na policama većine prodajnih mjesta. Ipak, još uvijek se vode brojne diskusije o tome koliko oni zapravo doprinose smanjenju pušenja i s pušenjem povezanih bolesti.

Dok su u sve više evropskih zemalja proizvodi poput e-cigareta, nikotinskih vrećica ili proizvoda koji funkcionišu na "zagrijavanju duhana", sastavni dio strategije za smanjenje štete izazvane pušenjem, potičući odrasle pušače da se odluče za njih umjesto tradicionalnih cigareta, u Bosni i Hercegovini se na to još uvijek ne gleda blagonaklono.

U međuvremenu, nauka nudi sve više dokaza da su upravo alternativni proizvodi jedno od ključnih rješenja za pušenje, a zemlje koje su prihvatile strategije smanjenja štete od pušenja postižu sve bolje rezultate.

Šta pokazuju istraživanja?

Cochrane, globalna nezavisna mreža istraživača u području zdravlja, prije godinu dana objavila je pregled svih relevantnih naučnih studija (revidirano je 61 istraživanje na uzorku od 16.759 odraslih pušača) o korisnosti e-cigareta u prestanku pušenja. Tom prilikom, potvrdila je da su e-cigarete višestruko efikasnije u prestanku pušenja od postojećih nikotinskih zamjenskih terapija, kao naprimjer nikotinskih flastera.

Kako bi preciznije shvatili relevantnost Cochrane mreže, dobro je znati da ona radi na način da stručnjaci - istraživači uspoređuju sve svjetske relevantne i recentne studije na određenu zdravstvenu temu i donose nezavisni zaključak koji se objavljuje u Cochrane biblioteci. Riječ je o bazi podataka koja pruža visokokvalitetne, nezavisne dokaze koji podržavaju donošenje odluka u zdravstvenoj zaštiti.

Prethodno spomenuti rezultat istraživanja, jedan je od posljednjih u nizu naučnih dokaza da alternativni nikotinski i duhanskih proizvodi, koji se koriste bez procesa sagorijevanja, imaju itekako važnu ulogu u borbi protiv pušenja i smanjenju štete od posljedica pušenja.

U Hrvatskoj gdje ima oko milion odraslih pušača su, primjenjujući najnovija saznanja iz Cochrane mreže, izračunali da poticanje pušača na alternativne proizvode može rezultirati time da 350.000 do 500.000 pušača ovisnost o cigaretama u relativno kratkom roku zamijeni manje štetnim proizvodima, a godišnje oko 15.000 pušača kompletno izvede iz nikotinske ovisnosti.

Švedska se ističe po svom konceptu smanjenja štetnosti

Da je ovaj koncept uspješan, najbolje dokazuje Švedska, koja se istakla u promociji alternativnih proizvoda za smanjenje štete od pušenja.

Naime, u posljednjih 15 godina Švedska je uspjela smanjiti svoju stopu pušača s 15 na 5,6 posto, čime je postala jedina zemlja koja će misiju Evropske Unije - da do 2040. smanji procenat pušača na pet posto - ispuniti puno prije spomenutog roka.

Za uspjeh u smanjenju pušenja ključan je bio upravo prelazak pušača s cigareta na druge manje štetne duhanske i nikotinske proizvode. Švedski pristup temeljio se na tome da, umjesto stigmatizacije i tipičnih savjeta kako se "jednostavno mora prestati pušiti", pokažu empatiju prema pušačima i informišu ih o opciji koja je potencijalno manje štetna od cigareta. Cilj je bio da se u prvoj fazi pušači prebace na taj proizvod, a poslije lakše prestanu sa korištenjem bilo kakvog duhanskog ili nikotinskog proizvoda.

Studija "Saving Lives Like Sweden" (engl. Spašavajući živote kao Švedska) dostupna na stranici smokefreesweden.org, pokazala je kako bi skoro tri miliona Evropljana i danas pilo svoju jutarnju kafu da su evropske zemlje sprovele švedsku strategiju prevencije pušenja.

Najveća motivacija je zdravlje

Novo istraživanje globalne istraživačke kompanije IPSOS provedeno na 1.000 bivših pušača u Švedskoj, a koji su prešli na alternativne proizvode, otkrilo je njihovu motivaciju za prelazak i ostanak na potencijalno manje štetnim alternativama u odnosu na cigarete.

Skoro dvije trećine ispitanika navelo je zdravlje kao glavni razlog zašto su prešli na alternativne proizvode, dok ih je petina rekla da je presudan bio utjecaj društva. Dokazano je također da su jednostavan pristup alternativnim nikotinskim proizvodima i njihova široka dostupnost bili ključna za njih i sam prestanak pušenja, dok je svoju ulogu imala i pristupačna cijena. Više od polovice ispitanika u istraživanju navelo je da bi vlasti i sistemi javnog zdravstva trebali u većoj mjeri podržavati prelazak na alternativne duhanske i nikotinske proizvode, prepoznajući važnost komunikacije i kredibilnih izvora informacija za pušače. Još jedna od vodećih zemalja u ovoj inicijativi je i Velika Britanija, koja se trudi što više prilagoditi onima koji još uvijek nisu prešli na alternativne proizvode.

Britanski National Health Service (NHS) ima uputstva o tome šta su e-cigarete, kako funkcionišu i koliko su sigurne, a navodeći ih kao pomoćni alat u prestanku pušenja. Tu su također i NICE smjernice o prevenciji pušenja, promociji prestanka i liječenju ovisnosti od pušenja, koje usmjeravaju kako zdravstvene radnike, tako i one koji nisu stručnjaci u ovoj oblasti.

Sve u svemu, može se zaključiti kako prihvaćanje alternativnih proizvoda ima potencijal da pozitivno utječe na ukupnu zdravstvenu sliku nacije.

Iako je taj put dug i izazovan, primjena ovog koncepta pokazuje se kao obećavajuća strategija. Švedska je predvodnica u tom procesu, a drugim zemljama nudi inspiraciju da slijede njen primjer u promociji potencijalno manje štetnih alternativa.