Manje poznat proces
11

Znate li šta je akvamacija, alternativa kremaciji koju je izabrao i Desmond Tutu

G. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Akvamacija ili alkalna hidroliza, kojoj su bili podvrgnuti posmrtni ostaci južnoafričkog nadbiskupa Desmonda Tutua na njegov lični zahtjev, predstavlja ekološku alternativu kremaciji.

Riječ je proceduri u kojoj se kombinacija protoka vode, određene temperature i alkalnosti koristi za ubrzavanje razgradnje organskih materijala, navodi se na web stranici američke kompanije "Bio-Response Solutions" koja je specijalizovana za ovaj proces, piše Tanjug.

Ovaj proces koristi 90 posto manje energije od kremacije plamenom i ne emituje nikakve štetne gasove sa efektom staklene bašte, navodi se.

Alkalna hidroliza se ponekad naziva i kremiranjem bez plamena, prema Asocijaciji za kremaciju Sjeverne Amerike (CANA). Tijelo se stavlja u mašinu za alkalnu hidrolizu, koja se sastoji od hermetičke komore napunjene rastvorom od vode i alkalnih hemikalija. Komora se zatim zagrijava, rastvarajući tijelo i ostavljajući za sobom samo kosti, navodi se na web stranici CANA-e.

Kada se kosti osuše, mogu se usitniti. Proces rezultira sa oko 32 posto više kremiranih ostataka nego kod kremiranja na plamenu i može zahtijevati veću urnu, navodi CANA.

Desmond Tutu, poznat širom svijeta po svojoj zdušnoj borbi protiv aparthejda i dobitnik Nobelove nagrade za mir, sahranjen je u nedjelju na privatnoj službi u katedrali Svetog Đorđa u Kejptaunu, gdje je položen njegov pepeo. Tutuovo tijelo je, na njegov zahtjev, bilo podvrgnuto akvamaciji, potvrdila je južnoafrička anglikanska crkva.

Tutu je bio strastven po pitanju zaštite životne sredine, a tokom svog života je održao mnogo govora i napisao ogroman broj članaka o potrebi da se djeluje u borbi protiv klimatske krize. Pored toga što je tražio ekološki prihvatljivu alternativu za kremaciju, Tutu je također preduzeo i druge korake kako bi osigurao da njegova sahrana bude skromna kao što je bio njegov životni stil.

Kako je zahtijevao, njegovo tijelo bilo je položeno u jednostavan kovčeg od borovine, koji je bio "najjeftiniji dostupan", saopštile su njegove fondacije.