Zbog uloge u ratu u Iraku
16

Desmond Tutu: Blairu i Bushu se treba suditi u Haagu

FENA
Desmond Tutu
Desmond Tutu
Dobitnik Nobelove nagrade za mir i čuveni pacifist, nadbiskup Desmond Tutu, pozvao je u nedjelju da se Tonyju Blairu i Georgu Bushu sudi u Den Haagu zbog uloge koju su igrali u ratu u Iraku.

Južnoafrički simbol za mir, Tutu je u svom pisanju u novinama The Observer, optužio dvojicu državnika da su lagali o oružju za masovno uništenje i da je svijet zbog ovog rata više destabiliziran i podijeljen "nego u kojem prethodnom konfliktu u historiji".

Tutu tvrdi da je očito da se primjenjuju dupli standardi u krivičnom gonjenju afričkih lidera i njihovih zapadnjačkih kolega i dodao je da je broj mrtvih tokom i nakon iračkog sukoba dovoljan da Blair i Bush budu suočeni sa suđenjem, prenio je AFP.

"Na osnovu ovoga, oni koji su odgovorni za patnje i gubitak života trebali bi ići istim putem kao i njihove afričke i azijske kolege koji su bili prisiljeni da odgovaraju za svoja djela u Den Haagu", napisao je Tutu u sedmičnim novinama.

"Međutim, čak i veća cijena je plaćena pored gubitka života, a to je da su srca i umovi nekih članova ljudske porodice postali okorjeli", dodao je Tutu.

Tutu, dugogodišnji glasni kritičar rata u Iraku, također je opravdao svoju odluku da ne učestvuje na južnoafričkoj konferenciji o liderstvu prošle sedmice kazavši da je Blair bio prisutan.

Nobelovac također tvrdi da je američka invazija Iraka 2003. godine, koja je imala za cilj da svrgne Sadama Huseina, stvorila stabilno tlo za građanski rat u Siriji, i potencijalno širu bliskoistočnu krizu koja uključuje Iran.

"Tadašnji britanski i američki lider stvorili su uvjete da se ponašaju kao nasilnici na igralištu i da nas još više razdvoje. Oni su nas izgurali na rub provalije gdje sada stojimo - a pred nama stoje Sirija i Iran", napisao je Tutu.