Nakon incidenta u letu
1

Znakovi "zamora materijala" otkriveni na motoru aviona Boeing 777

D. B.
Na motoru Boeinga 777 koji se pokvario tokom leta u SAD-u otkriveni su znakovi "zamora materijala", javlja BBC.

Nedugo nakon što je avion poletio iz Denvera došlo je do kvara na jednom od motora koji se zapalio i raspao, a dijelovi su pali na naseljeno područje. Avion se potom vratio na aerodrom, nakon čega je pokrenuta istraga o uzrocima kvara. Sada je ustanovljeno da je jedna od lopatica turbine motora pokazivala znakove "zamora materijala."

Nacionalni odbor za sigurnost transporta (NTSB) će nastaviti istragu.

Kompanija United Airlines, u čijem je vlasništvu pomenuti Boeing, odmah je povukla iz upotrebe sve avione ovog tipa. Boeing je također preporučio svim ostalim kompanijama koje ga koriste da prizemlje svoje avione kako bi se obavile provjere. Navodno je prizemljeno 128 aviona kompanija United Airlines, Egyptair te japanskih i južnokorejskih kompanija.

NTSB je saopćio da su lopatice Pratt & Whitney motora pukle te da je jedna od njih pokazala znakove "zamora materijala", odnosno metala, a istražitelji vjeruju da je prilikom pucanja ta lopatica polomila drugu.

Lopatice će biti poslane u laboratoriju proizvođača motora na dodatne analize.

U avionu je bio 231 putnik, a etio je u Honolulu. Prilikom kvara se čula eksplozija, a avion se počeo tresti i gubiti na visini. Ipak, srećom se uspješno vratio na aerodrom, a ostaci motora koji su pali na to nisu nikoga povrijedili.

Istog dana se pokvario i motor teretnog aviona Boeing 747 u Nizozemskoj. Dijelovi su pali na tlo te su povrijedili dvije osobe i oštetili krovove objekata te automobile. Taj avion je letio iz Maastrichta prema New Yorku, ali je sletio u Liege u Belgiji.

Kvarovi motora aviona su rijetki, ali opasni iako avioni mogu letjeti nekoliko sati i sa samo jednim motorom. Međutim, dijelovi motora mogu ozbiljno oštetiti ostatak aviona.