Svijet
37

Životinja s maskote SP-a pred istrebljenjem: FIFA je iskoristila, zaradila i odbacila

Klix.ba
Kada je prije dvije godine predstavljen Fuelco, organizatori SP 2014. kazali su kako će oficijelna maskota pomoći u promoviranju ekologije i zelene planete kroz ovaj popularni sportski događaj. Plavo-žuta maskota predstavlja životinju armadilja poznatog kao "tatu-bola" u Brazilu, jedinoj zemlji u kojoj ta endemska vrsta živi.

Službenici su objasnili kako će ova ranjiva vrsta biti u još većoj opasnosti do naredne godine jer živi u tropskoj suhoj šumi na sjeverozapadu Brazila koja se stalno siječe posljednjih 15 godina. Dosta lokalnih stanovnika i dalje lovi i ubija ovu zaštićenu vrstu zbog mesa. Broj je uveliko smanjen.

FIFA je vidjela mogućnost da popularizira ovu temu. Naziv maskote Fuelco je spoj portugalskih riječi "futebol" i "ecologia" (fudbal i ekologija).

"Činjenica da je armadilo osjetljiva vrsta dobro se uklapa. Jedan od ključnih ciljeva tokom SP 2014 je iskoristi taj događaj kao platformu za komunikaciju o važnosti okoliša i ekologije", rekao je generalnu sekretar FIFA-e Jerome Valcke.

Ekolozi su se ponadali da će Fuelco donijeti više pažnje stanju u kakvom se nalazi ova ugrožena vrsta. No, dok širom svijeta milioni ljudi gledaju utakmice, kritičari poručuju kako je govor FIFA-inih predstavnika bio čisto "predizborni" jer će bogatstvo koje su zaradili prodajom maskote zadržati za sebe.

"To nije etički. Ne možete eksploatirati sliku životinje koja je blizu istrebljenja da zaradite milione i ne dati ništa zauzvrat", rekao je Rodrigo Castro, predstavnik brazilske organizacije ekologa.

Desetogodišnji plan za zaštitu ove vrste koštao bi 12 miliona dolara, a ekolozi su se nadali da će FIFA dati barem 15 posto tog iznosa. Iako je Continental Tire, jedan od oficijelnih sponzora SP-a donirao 45.000 dolara za projekt zaštite tatu-bola vrste, FIFA je odbila dati ijedan cent organizacijama koje rade na tom projektu.

Brazilski stručnjaci ekologije i članovi udruženja za zaštitu okoliša ogorčeni su ovim potezom FIFA-e.